Vanliga frågor om ordningsnummer

Ansökan om ordningsnummer för att ansöka om bostadsrättsbostad ändrades den 1 september 2023.

1. Har jag nu bråttom att ansöka om ett ordningsnummer?

Tidigare beviljade kommunerna ordningsnummer som inte föråldrades. Numret kunde användas till exempel 10 år efter att det beviljats. De nya ordningsnumren är tidsbundna. De gäller i två år. Det lönar sig att skaffa ett nytt ordningsnummer först när du vet när du behöver en bostad.

2. Hur ansöker jag om ett ordningsnummer? Kan jag få numret på nätet?

Du får ordningsnumret från Aras ordningsnummerregister. Ordningsnummerregistret är en webbtjänst som du måste logga in i till exempel med dina bankkoder. Tjänsten kan användas med webbläsaren både på datorn och på mobila enheter.
När du har fyllt i ansökan och betalat ordningsnumret (9,20 €) ser du genast det ordningsnummer du fått i webbtjänsten.

3. Kan jag ansöka om ett ordningsnummer med en pappersansökan?

Ja, det kan du. Du kan skriva ut ansökningsblanketten på Aras webbplats eller hämta den från kommunens eller statens serviceställe. Om du inte har en egen skrivare är det möjligt att skriva ut på de flesta bibliotek, men biblioteket kan ta ut en liten avgift för utskriften. Kontrollera vid behov saken på ditt eget bibliotek.

Uppgifter för betalningen av ordningsnumret finns på ansökningsblanketten. Skicka ansökan och kvittot till Ara antingen per post eller per e-post. Använd vår skyddade e-posttjänst på adressen turvaviesti.ara.fiför att skicka e-post. Du måste logga in för att använda den skyddade e-posttjänsten turvaviesti.ara.fi. Läs mer om användningen av den skyddade e-posten (pdf).

Pappersansökningar behandlas i den ordning de inkommit från och med 1.9.2023. Snabbast får du numret via webbtjänsten.

4. Kan jag ansöka om ett ordningsnummer per telefon?

Nej, det kan du inte. Ordningsnumret ska sökas antingen i webbtjänsten eller med en pappersansökan.

5. Kan någon annan ansöka om ett nummer åt mig?

Ja, men du måste ge personen fullmakt för det. Fullmaktstagaren ska vara myndig. Du kan ge fullmakten i tjänsten Suomi.fi. Den fullmakt som behövs heter Ansökan om ordningsnummer till bostadsrätt.

Om du inte kan ge fullmakten i webbtjänsten eller om det är svårt för dig kan du fråga Medborgarrådgivningens telefonrådgivning på vilket annat sätt du kan ge fullmakten. Medborgarrådgivningen är en tjänst som tillhandahålls av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Se Medborgarrådgivningens kontaktuppgifter i tjänsten Suomi.fi.

6. Kan jag ansöka om ett nytt ordningsnummer från Ara även om jag har ett oanvänt nummer från kommunen?

Ordningsnummer som beviljats av kommunen är inte längre i kraft. Om du vill ansöka om bostadsrättbostad, behöver du ordningsnummer från Ara.

7. Vilka uppgifter efterfrågas i ansökan?

På ansökningsblanketten efterfrågas följande uppgifter:

  • sökandens namn, personbeteckning, adress, telefonnummer och e-postadress
  • eventuella medsökandes namn, personbeteckning, adress, telefonnummer och e-postadress
  • antalet medflyttande familjemedlemmar under 18 år
  • över 18 år gamla medflyttande familjemedlemmars namn och personbeteckning
  • önskemål om boende: kommun för förstahandsval, kommun för andrahandsval, antal rum och önskad hustyp.

Uppgifterna om önskemål för boende samlas in för statistikföring och bostadspolitisk planering. Önskemålet är inte bindande, dvs. efter att du fått numret kan du ansöka om just en sådan bostad som du är intresserad av.

8. Vilka uppgifter om förmögenhet efterfrågas i ansökan och vilka bilagor behövs?

På ansökan om ordningsnummer efterfrågas inga uppgifter om förmögenhet och inga bilagor behöver bifogas till ansökan. Uppgifterna om förmögenhet kontrolleras först när du ansöker om en viss bostadsrättsbostad.

9. Var kan jag kontrollera mitt ordningsnummer?

Om du har ett ordningsnummer som beviljats av Ara (efter 1.9.2023) kan du kontrollera ditt nummer i Aras ordningsnummerregister. Du ser ditt nummer när du loggar in i registret.

Ordningsnummer som beviljats av kommunen är inte längre i kraft.

Mer information

Mer information om bostadsrättsboende och ansökan om ordningsnummer finns på vår nya anvisningssida om bostadsrättsärenden.

 

Publicerad 05-09-2023 kl. 12.28, uppdaterad 03-01-2024 kl. 9.16