ARA med på Bostadsmässan – Välkommen till den moderna "studentlyan" i Opaali!

Nyhet 23.7.2015 kl. 16.30
 

ARA, Suomen Muotoilusäätiö och VAV Asunnot OyOpaali3 har gemensamt planerat en modern "studentlya" i flervåningshuset Opaali. Interiören planerades som en del av projektet Työllisyys Tähtäimessä (ung. sikte på sysselsättning) för unga formgivare.

Den rymliga hyresettan med balkong, 31,5 kvadratmeter, har planerats som ett varmt litet hem, en modern tolkning av "studentlya". Flervåningshuset Opaali har byggts av återvinningsmaterial. Kolfotspåret är ungefär 20 % mindre jämfört med ett normalt flervåningshus av motsvarande storlek. Husets särskilda karaktär har beaktats även i inredningen av enrumslägenheten. Möblerna har tagits fram av unga designer – de är små, lätta och enkla att flytta. Vid utformningen av möblerna har särskild vikt lagts vid att de ska vara praktiska och hållbara.

På mässan visas bl.a. Studio Haekkinens finurliga möbelserie Ducky, Tapio Anttilas bäddsoffa ON och Miwa Ishizukas Tsumiki-pallar. Finländskt trä är det huvudsakliga materialet i möblerna.  

Designprojektet hänger samman med projektet Työllisyys Tähtäimessä som främjar unga formgivares yrkesmässiga färdigheter. Työllisyys Tähtäimessä samordnas av Suomen Muotoilusäätiö. Interiören har planerats av inredningsarkitektstuderande Wenjun Li (yrkeshögskolan Metropolia).

Bostäderna i Opaal är vanliga hyresbostäder. ARA har medverkat i projektet Opaali ända från början och understött planeringsskedet med utvecklingsbidrag och räntestödslån för byggandet av huset. Tack vare byggnadsstödet från ARA är bostadshyrorna skäliga: till exempel är hyran för en etta 503,10 e/mån.

Efter mässan kommer ettan att hyras ut på samma sätt som Vanda stads hyresbostadsbolag VAV Asunnot Oy:s andra bostäder.

Välkommen att besöka Opaali från och med den 10 juli!

Opaali, opiskelijaboxi, k01

Objekt: Opaali, objekt nr 7 på bostadsmässan
Adress: Flaggvägen 14 C, Vanda
Byggherre: VAV Asunnot Oy, finansieras delvis av ARA