Processen och blanketter

Understödsprocessen består av fyra faser.

Fas 1:Handläggning av understödsansökningarna

Ara väljer projekt dvs. fattar villkorliga reserveringsbeslut för projekten

I den första fasen av understödsprocessen söks ett villkorligt reserveringsbeslut där man anger när handlingarna som gäller godkännandet av projektplanerna och kostnaderna senast ska lämnas in till Ara (se fas 2). Alla nya ansökningar ska göras i Aras e-tjänst.

Gå till Aras e-tjänst

Fas 2: Godkännande av byggplaner och kostnader

Den s.k. delbeslutsfasen dvs. tillstånd att starta byggarbetet

I den andra fasen ansöker man om Aras godkännande av byggplanerna och kostnaderna. Om Ara godkänner projektplanerna och -kostnaderna ger Ara projektet ett delbeslut, som i praktiken innebär tillstånd att starta byggnadsarbetet.

Gör ansökning i Aras e-tjänst. Listan över handlingar som ska skickas in finns i e-tjänsten. Bara om projektet gäller ombyggnad, det är redan igång och dess ansökningar har hittills skickats in med pappersblanketter ska ansökningen skickas in med följande blanketter:

Fas 3:Godkännande av finansieringen och betalning av understöd

Finansieringsbeslut (understöds och räntestödslån)

Understödsbeslut kan ansökas efter att ett delbeslut har givits för projektet. Ansökan kan göras innan entreprenadavtalen undertecknas.

Ara kan betala ut understödet först när projektet har beviljats räntestödslån. Understödet betalas i poster som grundar sig på graden av färdigställande. Understöd kan ansökas för utbetalning när 30 %, 60 %, 90 % och 100 % av projektet har färdigställts. Ara betalar dock alla understöd vars andel av kostnaderna är högst 15 % i en post.

Gör ansökningen i Aras e-tjänst. Listan över handlingar som ska skickas in finns i e-tjänsten. Bara om projektet gäller ombyggnad, det är redan igång och dess ansökningar har hittills skickats in med pappersblanketter ska ansökningen skickas in med följande blanketter:

Fas 4: Slutredogörelse efter att projektet slutförts och den sista understödsposten har betalats

Aras beslut om granskning av projektets delbeslut och räntestödslån samt beslut om fastställelse av understödet

Sökanden ska alltid meddela de faktiska kostnaderna för understödda projekt (så kallad slutredogörelse). Detta görs genom att man ansöker om Aras beslut om fastställelse av understödet i enlighet med de faktiska kostnaderna för projektet.

Ara betalar den sista posten av understödet, 10 %, efter att den genomförda finansieringen har fastställts. För betalningen av den sista posten förutsätter Ara att mottagaren av understödet försäkrar att de boende har valts i enlighet med understödsansökan.

Gör slutredogörelse i Aras e-tjänst. Listan över handlingar som ska skickas in finns i e-tjänsten. Bara om projektet gäller ombyggnad, det är redan igång och dess ansökningar har hittills skickats in med pappersblanketter ska slutredogörelsen skickas in med följande blanketter:

Publicerad 23-07-2015 kl. 16.19, uppdaterad 02-04-2024 kl. 14.34