Stor efterfrågan på bostadsrätter

Nyhet 02-01-2024 kl. 15.33

I Helsingfors ansöker man om flest bostadsrättsbostäder, men efterfrågan på sådana bostäder finns också utanför de största tillväxtcentrumen.

Under hösten har närmare 30 000 nya riksomfattande ordningsnummer ansökts hos Ara. Numren som beviljas av kommunerna gäller fram till slutet av 2023 och från och med början av nästa år kan man endast ansöka om en bostadsrättsbostad med numret från Ara.

Ointressanta enrummare

Medelåldern för de sökande är 50 år. Av de sökande var 40 procent över 55 år. Barnfamiljernas andel av de sökande var 28 %.

De flesta önskar sig en bostad i huvudstadsregionen. Hälften av de sökande önskar en höghuslägenhet, var fjärde sökande är intresserade av att bo i radhus. Trots att över hälften av de sökande är enpersonshushåll vill endast några procent att bo i en etta. Tvåor (41 %) och treor (35 %) toppar önskelistan.

Marknadsläget för bostadsrättsbostäderna har hållits stabilt. Det är tajtast i Helsingfors, men efterfrågan på bostadsrätter finns också utanför de största tillväxtcentrumen. Ett tämligen ansträngt marknadsläge råder i 12 kommuner och i 25 kommuner är marknaden balanserad. Överutbud förekommer i 10 kommuner, men där utgör bostäderna endast 5 procent av alla bostadsrättsbostäder.

Vederlaget klart lägre än marknadshyrorna

I december 2023 var vederlaget för bostadsrättsbostäder i hela landet i genomsnitt 12,6 euro per kvadratmeter. Jämfört med föregående år steg vederlagen med 3,8 %. För 2024 utlovas klart större höjningar på grund av att kapital- och skötselutgifterna stigit snabbt.

I Helsingfors var bruksvederlagen i genomsnitt 32 procent förmånligare än marknadshyrorna för bostäder av motsvarande storlek. I Esbo, Vanda, Tammerfors, Åbo och Uleåborg låg vederlagen 22–24 procent under marknadshyrorna. Bruksvederlagen var något dyrare än ara-hyrorna i Helsingfors och Esbo. I Lahtis, Tammerfors och Uleåborg var vederlagen cirka 9 procent förmånligare än ara-hyrorna.

Uppgifterna framgår av Aras bostadsmarknadsöversikt, som för första gången grundar sig på Aras nya bostadsrättsregister.