Mer pengar till understödet för laddningsinfrastruktur för elbilar

Nyhet 01-11-2023 kl. 10.00

Regeringen har föreslagit ett tillägg på 9,5 miljoner euro till understödet för laddningsinfrastruktur för elbilar i årets andra tilläggsbudget. Om riksdagen godkänner anslaget kan ARA bevilja nya understöd för laddningsinfrastruktur för elbilar.

Tilläggsanslaget är välkommet eftersom understödet för laddningsinfrastruktur för bostadsbyggnader har varit mycket populärt. Det ursprungliga anslaget som beviljades för understödet var 9 miljoner euro, men före den 25 oktober 2023 har man ansökt om understöd från ARA för cirka 14 miljoner euro. Om riksdagen godkänner tilläggsbudgeten kan ARA bevilja nya understöd för laddningsinfrastruktur för elbilar för ytterligare cirka 4,5 miljoner euro.

Det återstående anslaget för understödet för laddningsstationer på arbetsplatser var cirka 55 000 euro den 25 oktober 2023. Inget tilläggsanslag har föreslagits för understödet.

Båda understöden för laddningsinfrastruktur kan sökas i ARAs e-tjänst eller med en ansökningsblankett som kan laddas ner från ARAs webbplats och som kan skickas per e-post till ARA. Ansökningarna behandlas i den ordning de anlänt och projekt som uppfyller understödsvillkoren beviljas understöd så länge som det återstår anslag. I statens budgetförslag för 2024 föreslås ingen förlängning för understöden.

Vi informerar om anslagssituationen och hur behandlingen av understöden framskrider på vår webbplats som uppdateras regelbundet. Understöd för byggande av laddningsinfrastrukturen för ebilar och Understöd för elbilars laddningspunkter på arbetsplatser.

Mer information:

  • ara.fi
  • telefonrådgivning tisdagar och torsdagar kl. 9–11: tfn 029 525 0975
  • e-postrådgivning: korjausavustus.ara@ara.fi

Forskning om effekterna på kommande

Effekterna av understöden utvärderas i projektet LATAAVA, Laddningsinfrastrukturstödens effekt på fordonsbeståndet och utsläppen, som inleddes våren 2023. Projektet genomförs av Statens ekonomiska forskningscentral (VATT) och Finlands miljöcentral (Syke) i samarbete med kommunikationsministeriet, arbets- och näringsministeriet, finansministeriet och miljöministeriet. Projektet slutförs våren 2024. Mer information om projektet LATAAVA (syke.fi, på finska).

Över 3 000 objekt har redan fått understöd för laddningsinfrastruktur

ARA har beviljat understöd för byggande av laddningsinfrastruktur för elbilar sedan 2018. Hittills har över 3 000 objekt beviljats understöd för laddningsinfrastruktur. I dessa har minst 67 000 laddningsberedskaper byggts eller byggs, och på en betydande del har också en laddningsanordning installerats.

Antalet understöd för laddningsinfrastruktur:

  • åren 2018–2022: nästan 48 miljoner euro
  • år 2023: 10 miljoner euro, dessutom en eventuell tilläggsbudgetproposition på 9,5 miljoner euro, vilket innebär att beloppet uppgår till sammanlagt 19,5 miljoner euro