ARAs ordningsnummertjänst för bostadsrättsbostäder öppnas i september

Nyhet 18-08-2023 kl. 9.41

Ordningsnumret som behövs för att ansöka om en bostadsrättsbostad fås från och med början av september från ARAs ordningsnummerregister. Ordningsnumren som beviljas av kommunerna gäller dock fram till slutet av år 2023.

Det är enkelt och behändigt att ansöka om ordningsnummer i ARAs ordningsnummerregister för bostadsrättsbostäder:

  • Logga in i webbtjänsten till exempel med bankkoder. Om det är rusning i tjänsten, vänta.
  • Fyll i ansökningsblanketten
  • Betala ordningsnummeravgiften 9,20 €

Du kan ansöka om nya ordningsnummer 1.9 kl. 9.00, då ARAs ordningsnummerregister för bostadsrättsbostäder öppnas. Länk till tjänsten är https://hakija.aso.fi/sv. För tjänsten krävs stark identifiering till exempel med nätbankskoder. Ordningsnumren delas ut i webbtjänsten från nummer ett.

Ordningsnumret kostar 9,20 € och betalas på nätet efter att ansökan har fyllts i. När du har fyllt i ansökningsblanketten och betalat avgiften ser du ordningsnumret genast i webbtjänsten. Numret är giltigt i två år.

Webbtjänsten kan till en början bli överbelastad. Vi önskar att de sökande har tålamod om tjänsten är långsam. Vi har förberett oss på rusningstoppar med en kötjänst.

Ordningsnumret kan också sökas på en pappersblankett

Ansökningsblanketten publiceras 30.8 på webbplatsen ara.fi, varifrån den kan skrivas ut. Blanketten kan också hämtas från kommunens eller statens servicepunkter. Blanketten kan skickas till ARA antingen per post eller säker e-post:

På ansökningsblanketten finns uppgifter för betalning av ordningsnumret. Kvittot på betalningen ska skickas tillsammans med ansökningsblanketten.

Blanketter som inkommit i pappersform behandlas från och med den 1 september i den ordning de inkommit. Snabbast får du ett nytt ordningsnummer för bostadsrättsbostäder i webbtjänsten.

Ordningsnumret kan inte beställas per telefon.

Hösten 2023 används både kommunens och ARAs nummer

Under övergångsperioden 1.9–31.12.2023 kan man ansöka om bostadsrättsbostäder med ordningsnummer som beviljats av både kommunen och ARA. Under denna tid prioriteras kommunernas ordningsnummer när man ansöker om bostad. Från och med början av 2024 kan man ansöka om bostadsrättsbostäder endast med ARAs ordningsnummer. Man kan ansöka om ett nytt ordningsnummer hos ARA hösten 2023, även om numret från kommunen är oanvänt. Under övergångsperioden kan personen både ha ett ordningsnummer som beviljats av kommunen och av ARA.

Mer information

Vi publicerar en mångsidig anvisningssida om bostadsrättsärenden 30.8.2023 på adressen http://ohjeet.aso.fi.

e-post: asumisoikeus@ara.fi

telefon: 029 525 0990
servicetider i början av september:
1.9 kl. 9–19
2–3.9 kl. 9–17
4–8.9 kl. 9–12 och 13–15
servicetider från 9.9: tisdagar kl. 9–11, onsdagar kl. 12–14

Uppdaterad den 30 september