ARA beviljar energiunderstöd för bostadshus år 2023 också

Nyhet 21-12-2022 kl. 12.46

Renoveringar som förbättrar energieffektiviteten i bostadshus kan nästa år stödjas med nästän 100 miljoner euro. Stödvillkoren förblir oförändrade.

Understödet har erbjudits sedan 2020 och tillsvidare har 145 miljoner euro beviljats. Totalt har det lämnats in drygt 4 200 ansökningar. Största delen av understödet, det vill säga 135 miljoner euro, har beviljats bostadsaktiebolag och ARA-samfund. Understödet har i synnerhet påskyndat avvecklandet av oljeuppvärmning, installeringen av värmepumpar och vattenbesparande åtgärder.

"År 2022 har varit riktigt hektiskt vad gäller ARA:s energiunderstöd då det har kommit in en hel del bidragsansökningar under våren och hösten", säger gruppchef Sami Turunen från ARA.

Fortsättningen av energiunderstöd för år 2023 möjliggör ett betydande antal nya projekt som förbättrar energieffektiviteten. "Det är kul att bostadsrättsföreningar och enskilda sökande aktivt reparerar sina lägenheter för att göra dem mer energieffektiva", säger Turunen.

Energiunderstöd kan sökas av höghus- och radhusbolag, av sammanslutningar som äger hyresbostäder och bostadsrättsbostäder som finansierats med statligt stöd när dessa beviljas räntestödslån för ombyggnad samt av ägare till egnahemshus, parhus och kedjehus. Understöd kan beviljas byggnader av olika ålder till ett belopp upp till flera tusen euro per bostad.

Understödet kan beviljas för många slags reparationer och åtgärder som förbättrar energieffektiviteten i bostadshus, såsom uppvärmningsrenovering, värmeåtervinningssystem, fastighetsautomation, värmeisolering av fasader och vindsbjälklag, solskydd som förhindrar överhettning, vattenbesparande åtgärder och reglering av system.

Ett villkor för att understöd ska beviljas är att renoveringsprojektet förbättrar hela byggnadens energiprestanda åtminstone till det belopp som anges i förordningen, vilket beroende på byggnadskategori är 20 procent eller 30 procent mer än vad bestämmelserna om renovering i allmänhet förutsätter. Ofta krävs det flera olika åtgärder för att byggnadens energiprestanda ska förbättras tillräckligt mycket.

LÄS MER i Miljöministeriets meddelande