ARAn aso-järjestysnumeropalvelu avautuu syyskuussa

Uutinen 9.8.2023 klo 14.38

Asumisoikeusasunnon eli aso-asunnon hakemiseen tarvittavan järjestysnumeron saa syyskuun alusta alkaen ARAn järjestysnumerorekisteristä. Kuntien myöntämät järjestysnumerot ovat kuitenkin voimassa vuoden 2023 loppuun saakka.


Järjestysnumeron hakeminen ARAn aso-järjestysnumerorekisteristä on helppoa ja kätevää:

  1. Kirjaudu verkkopalveluun esimerkiksi pankkitunnuksilla. Jos palvelussa on ruuhkaa, odota.
  2. Täytä hakulomake
  3. Maksa järjestysnumeromaksu 9,20 €

Uusia järjestysnumeroita pääsee hakemaan syyskuun 1. päivänä klo 9.00, jolloin ARAn aso-järjestysnumerorekisteri avautuu. Palvelu toimii osoitteessa https://hakija.aso.fi/. Palveluun vaaditaan vahva tunnistautuminen esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla. Numerot jaetaan verkkopalvelussa järjestyksessä ykkösestä alkaen.

Järjestysnumero maksaa 9,20 €, ja se maksetaan verkossa hakemuksen täyttämisen jälkeen. Kun hakulomake on täytetty ja maksu maksettu, järjestysnumeron näkee heti verkkopalvelusta. Numero on voimassa 2 vuotta.

Verkkopalvelu voi aluksi ruuhkautua. Toivomme hakijoilta kärsivällisyyttä, jos palvelussa ilmenee hitautta. Olemme varautuneet ruuhkahuippuihin jonotuspalvelulla.

Järjestysnumeron voi hakea myös paperilomakkeella

Hakemuslomake julkaistaan 30.8. ara.fi-verkkosivulla, josta sen voi tulostaa. Lomakkeen voi myös noutaa kunnan tai valtion palvelupisteistä. Lomakkeen voi toimittaa ARAan joko postitse tai turvapostipalvelun kautta. Turvapostin käyttäminen vaatii kirjautumisen.

Hakemuslomakkeesta löytyvät tiedot järjestysnumeron maksamista varten, ja kuitti maksusta pitää lähettää hakemuslomakkeen mukana.

Paperisena tulleet lomakkeet käsitellään saapumisjärjestyksessä 1.9. alkaen. Nopeimmin uuden aso-järjestysnumeron saa verkkopalvelusta.

Puhelimitse järjestysnumeroa ei voi tilata.

Syksyn 2023 käytössä ovat sekä kunnan että ARAn numerot

Siirtymäaikana 1.9.–31.12.2023 aso-asuntoja voi hakea sekä kunnan että ARAn myöntämillä järjestysnumeroilla. Tänä aikana kuntien järjestysnumerot ovat asuntoa haettaessa etusijalla. Vuoden 2024 alusta alkaen aso-asuntoja voi hakea vain ARAn järjestysnumerolla. ARAsta voi hakea uuden järjestysnumeron syksyllä 2023, vaikka kunnasta saatu numero olisi käyttämättä. Siirtymäaikana henkilöllä voi siis olla sekä kunnan että ARAn myöntämä järjestynumero.

Lisätietoja

Julkaisemme monipuolisen ohjesivuston asumisoikeusasioista 30.8.2023 osoitteessa http://ohjeet.aso.fi.

sähköposti : asumisoikeus@ara.fi

puhelin : 029 525 0990
pidennetyt puhelinpalveluajat syyskuun alussa:
pe 1.9. klo 9–19
la–su  2.–3.9. klo 9–17
ma–pe 4.–8.9. klo 9–12 ja 13–15
palveluajat 9.9 alkaen: tiistaisin klo 9–11, keskiviikkoisin klo 12–14

Usein kysyttyä järjestysnumerosta

Tietoa uudesta asumisoikeuslaista (ara.fi)

Uutista on päivitetty 30.8.2023.