Usein kysyttyä järjestysnumerosta

Asumisoikeusasunnon hakemiseen tarvittavan järjestysnumeron hakeminen muuttui 1.9.2023. 

1. Onko minulla nyt kova kiire hakea järjestysnumero?

Aiemmin kunnat myönsivät järjestysnumeroita, jotka eivät vanhentuneet. Numeroa saattoi käyttää vaikka 10 vuotta sen myöntämisen jälkeen. Uudet järjestysnumerot ovat määräaikaisia. Ne ovat voimassa kaksi vuotta. Uusi järjestysnumero kannattaa hankkia vasta silloin, kun tiedät, milloin tarvitset asuntoa.

2. Voinko hakea ARAn järjestysnumeron, vaikka minulla on vielä vanha käyttämätön kunnalta saatu numero?

Kyllä voit. Kunnasta saamasi numero säilyy silti voimassa vuoden loppuun asti, eli loppuvuoden ajan sinulla voi olla sekä kunnan että ARAn myöntämä järjestysnumero.

Kunnan myöntämällä numerolla voit hakea asuntoa vuoden loppuun saakka siitä kunnasta, mistä olet numeron saanut. ARAn järjestysnumerolla voit hakea asuntoa mistä päin Suomea tahansa. Kunnan myöntämät järjestysnumerot ovat asukasvalinnassa etusijalla 1.9.–31.12.2023, koska ne ovat vanhempia.

3. Pitääkö minun hakea uusi järjestysnumero, vaikka minulla on kunnan myöntämä numero? Yhdistetäänkö kunnan myöntämä numero ARAn järjestysnumeroon?

Jos haet asumisoikeusasuntoa vain vuoden 2023 aikana, et tarvitse uutta järjestysnumeroa. Kuntien myöntämillä numeroilla voi hakea aso-asuntoja 31.12.2023 asti. Sen jälkeen niillä ei voi tehdä mitään.

Jos haluat hakea aso-asuntoa vuonna 2024 tai myöhemmin, tarvitset uuden ARAn myöntämän järjestysnumeron. 

Uusia numeroita ei myönnetä kellekään automaattisesti, eikä kunnan myöntämää järjestysnumeroa yhdistetä mitenkään ARAn myöntämään järjestysnumeroon.

4. Miten järjestysnumeroa haetaan? Saako numeron netistä?

Järjestysnumeron saa ARAn järjestysnumerorekisteristä. Se on verkkopalvelu, johon pitää kirjautua esimerkiksi pankkitunnuksilla. Palvelua voi käyttää nettiselaimella sekä tietokoneella että mobiililaitteilla.

Kun olet täyttänyt hakemuksen ja maksanut järjestysnumeron (9,20 €), näet saamasi järjestysnumeron heti verkkopalvelusta.

5. Voinko hakea järjestysnumeroa paperihakemuksella?

Kyllä voit. Hakulomakkeen voi tulostaa ARAn verkkosivulta tai sen voi hakea kunnan tai valtion palvelupisteestä. Jos sinulla ei ole tulostinta, useimmissa kirjastoissa on mahdollista tulostaa, mutta kirjasto voi periä pienen maksun tulostamisesta. Varmista asia tarvittaessa omasta kirjastostasi.

Hakemuslomakkeella on tiedot järjestysnumeron maksamista varten. Lähetä hakemus ja maksukuitti ARAan joko postitse tai sähköpostilla. Käytä sähköpostin lähettämiseen turvapostipalveluamme osoitteessa turvaviesti.ara.fi. Turvapostin käyttäminen vaatii kirjautumisen. Lue lisää turvapostin käytöstä (pdf).

Paperihakemuksia käsitellään saapumisjärjestyksessä 1.9.2023 alkaen. Nopeimmin numeron saa verkkopalvelusta. 

6. Voinko hakea järjestysnumeroa puhelimitse?

Et voi. Järjestysnumeroa pitää hakea joko verkkopalvelussa tai paperihakemuksella.

7. Voiko joku toinen hakea numeroa puolestani?

Voi, mutta sinun pitää antaa toiselle valtuus sitä varten. Valtuuden saajan pitää olla täysi-ikäinen. Valtuutuksen voi tehdä Suomi.fi-palvelussa. Tarvittavan valtuuden nimi on Asumisoikeuden järjestysnumeron hakeminen.

Jos et voi antaa valtuutta verkkopalvelussa tai se on hankalaa, voit kysyä Kansalaisneuvonnasta puhelinneuvonnasta, millä muulla tavalla voit antaa valtuuden. Kansalaisneuvonta on Digi- ja väestötietoviraston palvelu. Katso Kansalaisneuvonnan yhteystiedot Suomi.fi-palvelusta.

8. Mitä tietoja hakemuksella kysytään?

Hakulomakkeella kysytään seuraavat tiedot:

  • hakijan nimi, henkilötunnus, osoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite
  • mahdollisten kanssahakijoiden nimi, henkilötunnus, osoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite
  • mukana muuttavien alle 18-vuotiaiden perheenjäsenten lukumäärä
  • mukana muuttavien yli 18-vuotiaiden perheenjäsenten nimi ja henkilötunnus
  • asumistoive: ensisijainen kunta, toissijainen kunta, huonelukumäärä ja toivottu talotyyppi.

Asumistoive kysytään tilastointia ja asuntopoliittisia linjauksia varten. Toive ei ole sitova, eli voit numeron saatuasi hakea juuri sellaista asuntoa, mistä olet kiinnostunut.

9. Mitä varallisuustietoja hakemuksella kysytään ja mitä liitteitä sinne tarvitsee laittaa?

Järjestysnumerohakemuksella ei kysytä varallisuustietoja, eikä hakemukseen tarvitse liittää mitään liitteitä. Varallisuustiedot tarkistetaan vasta silloin, kun haet tiettyä asumisoikeusasuntoa.

10. Mistä voin tarkistaa järjestysnumeroni?

Jos sinulla on kunnan myöntämä järjestysnumero, voit tarkistaa numerosi siitä kunnasta, jonka myöntämä numero sinulla on.

Jos sinulla on ARAn myöntämä järjestysnumero (1.9.2023 jälkeen), voit tarkistaa numerosi ARAn järjestysnumerorekisteristä. Näet numerosi, kun kirjaudut rekisteriin.

Järjestysnumerorekisteristä ei näe kuntien myöntämiä numeroita.

11. Kun nyt myönnetyt numerot vanhenevat kahden vuoden päästä, voiko joku saada silloin uudestaan numeron 1?

Ei voi. Vaikka hiljattain myönnetty numero 1 vanhenee kahden vuoden päästä, sitä ei anneta uudestaan kenellekään, vaan numerot myönnetään järjestyksessä.

Jos esimerkiksi syyskuuhun 2025 mennessä on myönnetty yhteensä 30 000 numeroa, ja silloin numerot 1–19 000 vanhenevat, uusi hakija saa esimerkiksi numeron 30 001. Luvut ovat vain esimerkkejä, emmekä vielä tiedä, mitä numeroja saa syyskuussa 2025.

Numerot vanhenevat kahden vuoden päästä myöntöpäivästä. Numeroita alkaa vanhentua 31.8.2025 alkaen, ja niitä vanhenee siitä eteenpäin myöntöpäivän mukaan.

12. Sain kamalan ison järjestysnumeron. Enhän voi millään saada kahden vuoden aikana sillä asuntoa. Mitä hyötyä koko numerosta on?

Järjestysnumero pitää olla, jotta voi hakea asumisoikeusasuntoa. Kun tiettyyn aso-asuntoon valitaan asukkaita, etusijalla on asunnosta kiinnostunut hakija, jolla on pienin järjestysnumero ja joka täyttää varallisuusehdot.

Järjestysnumerot eivät sellaisenaan muodosta mitään jonoa, vaan numeroille tulee käyttöä vasta siinä vaiheessa, kun numeron haltija hakee asuntoa. Samasta asunnosta kiinnostuneiden hakijoiden järjestysnumerot muodostavat jonon tiettyyn asuntoon. Hakemukset jakautuvat kuitenkin eri kokoisiin asuntoihin ja eri paikkakunnille.

Osa numeron hakeneista on hakenut numeron vain varmuudeksi, eikä kaikilla myönnetyillä numeroilla välttämättä haeta lainkaan aso-asuntoa. Numerot myös vanhenevat, toisin kuin aiemmin kuntien myöntämät numerot.

Uusilla numeroilla pyritään vastaamaan hakijoiden todelliseen asunnontarpeeseen. Kun numerot ovat määräaikaisia, myös uusilla ja nuorilla hakijoilla on mahdollisuus saada aso-asunto.

13. Hain ARAn järjestysnumeron. Pitääkö minun nyt tehdä jotakin muutakin vai odotanko, että minulle tarjotaan asumisoikeusasuntoa?

Et voi saada asumisoikeusasuntoa vain siksi, että sinulla järjestysnumero. Jotta voit saada asumisoikeusasunnon, sinun pitää myös tehdä asuntohakemus asumisoikeusasuntoja omistavalle yhteisölle. Hakemuksessa kysytään järjestysnumerosi.

Voit tehdä yleisen hakemuksen esimerkiksi tietylle alueelle ja tietyn kokoiseen asuntoon ja odottaa, että yhteisö tarjoaa sinulle vapautuvaa asuntoa, joka vastaa toivettasi. Toinen vaihtoehto on se, että seuraat asuntoilmoituksista tai yhteisöjen verkkosivuilta vapautuvia asumisoikeusasuntoja ja haet itsellesi juuri tiettyä asuntoa.

Katso ohjesivustoltamme asumisoikeusasuntoja omistavat yhteisöt. Asuntoilmoituksia voit seurata esimerkiksi Etuovi- ja Oikotie-palveluissa.

Lisätietoja

Asumisoikeusasumisesta ja järjestysnumeron hakemisesta kerrotaan tarkemmin uudella asumisoikeusasioihin keskittyvällä ohjesivustollamme.

Järjestysnumeron hakemisen ongelmista on koottu tietoa sivulle Usein kysyttyä järjestynumerohaun ongelmista.

Julkaistu 11.8.2023 klo 12.37, päivitetty 12.9.2023 klo 14.18