Vuokralaisena

Maahanmuuttajien asumisen materiaalipankin Vuokralaisena-osioon on koottu linkkejä materiaaleihin, joissa käsitellään vuokralaisen ja vuokranantajan velvollisuuksia ja oikeuksia, hyvää vuokratapaa, vuokrasopimuksen sisältöä ja muita vuokra-asumiseen liittyviä asioita. Vuokravelkaan ja perintään liittyvät materiaalit löytyvät Raha-osiosta.

Useita kieliä

 

Esite

Hyvä vuokratapa (suomi, ruotsi & englanti)

Hyvän vuokratavan tarkoituksena on edesauttaa ongelmattoman vuokrasuhteen luomisessa, sen ylläpitämisessä ja asianmukaisessa päättämisessä. Esite sisältää tietoa mm. vuokrasopimuksen tekemisestä, avaimista, vuokratun tilan hoidosta, huoneistossa käynneistä ja loppusiivouksesta. Esitteestä on 3 kieliversiota, jotka löytyvät linkin takaa avautuvan sivun lopusta.

 

 

Opas tai ohje

Kuluttajaliiton Vuokraopas – Neuvoja vuokralaiselle ja vuokranantajalle (6 kieltä + selkokieli)

Kuluttajaliiton Vuokraopas käsittelee laajasti vuokralaisen ja vuokranantajan oikeuksia ja velvollisuuksia sekä vuokrasuhteen hyviä käytäntöjä. Opas sisältää tietoa mm. vuokrasopimuksen solmimisesta, huoneiston käytöstä, kunnosta ja kunnossapidosta vuokra-aikana, vuokran määrästä ja vuokrasuhteen päättymisestä. Opas saatavilla 6 kielen lisäksi selkokielisenä.

 


 

Esite

Varo näitä! Nollatoleranssi hämärälle asunnonvälitystoiminnalle

Katto-hankkeen tekemä "Nollatoleranssi hämärälle asunnon välitystoiminnalle" -teksti varoittaa lainvastaisesta toiminnasta, hämärän asunnonvälityksen riskeistä ja neuvoo miten toimia, jos henkilö haluaa käyttää vuokra-asunnon välityspalveluja. Teksti löytyy suomeksi, turkiksi, englanniksi, arabiaksi ja somaliaksi.

 

Suomeksi

 

Nettisivut

Nuorisoasuntoliitto (NAL): Vuokrasopimus

Nuorisoasuntoliiton (NAL) sivuilla kerrotaan vuokrasopimuksen ominaispiirteistä, kuten vuokrasopimuksen kestosta, vuokran määrästä, irtisanomisajasta, vuokranantajan vastuista, vuokralaisen oikeuksista ja velvollisuuksista sekä jälleen- ja alivuokraamisesta.

 

 

Esite

Tavanomainen kuluminen

Ohje vuokranantajalle, vuokralaiselle, vuokranvälittäjälle ja isännöitsijälle. Yleensä vuokranantaja on vastuussa asunnon kunnosta ja kunnossapidosta. Tällöin vuokralainen ei ole vastuussa asunnon normaalista käyttämisestä johtuvasta tavanomaisesta kulumisesta. Ohjeessa esitetään tavanomaisen kulumisen linjaukset.

 

 

Nettisivut

Vuokralaiset ry: Vuokralaisen tietopaketti

Sivuilla on monipuolisesti tietoa asunnon etsimiseen, vuokraukseen ja asumiseen liittyen. Aiheita ovat mm. asunnon vuokraus, vuokrasopimus, vakuus ja laki saatavien perinnästä.

 

 

Julkaistu 9.3.2018 klo 13.56, päivitetty 2.7.2018 klo 12.36