Kierrätys

Maahanmuuttajien asumisen materiaalipankin Kierrätys-osioon on koottu linkkejä monipuolisiin kierrättämistä koskeviin materiaaleihin. Materiaaleista löytyy esimerkiksi lajitteluohjeet kodin eri jätteille sekä vinkkejä, joilla arjessa  voi säästää luontoa ja rahaa.

Useita kieliä

 

Nettisivut

InfoFinland: Jätehuolto ja kierrätys (12 kieltä)

InfoFinlandissa on tiiviit ohjeet jätteiden lajittelusta, taloyhtiöiden lajitteluastioista ja niihin kuuluvista jätteistä, muista keräyspisteistä sekä jätteen määrän vähentämisestä.

 


Esite, ohje tai tutkimus

 

Lajitteluohjeet (3 kieltä)

Lounais-Suomen jätehuollon lajitteluohjeet kodin eri jätteille (polttokelpoinen jäte, sekajäte, biojäte, kartonki, paperi, metalli, lasi, muovi, sähkölaitteet, suuret esineet ja rakennusjäte).

 

Videot

Videomateriaalia

Videot Youtubessa


HSY:n videot lajittelusta (Youtube)

​​​​​​​Monipuolisesti videoita jätteiden lajittelusta ja sen tärkeydestä. Sisältää myös materiaalia useilla kielillä.


Videomateriaalia


HSY:n ja Hekan lajitteluvideo: Kiitos kun lajittelet kotona! (suomi, arabia, englanti, somali, venäjä)

Kiitos kun lajittelet -opastusvideo on suunnattu ensisijaisesti Suomeen muuttaneille ja pääkaupunkiseudun lajittelukäytäntöihin opetteleville asukkaille. Video kertoo jätteiden oikean paikan, millaista jätettä kotona syntyy ja mihin roska-astiaan se kuuluu. Opastusvideo myös havainnollistaa, miten oikein lajitellut ja kierrätetyt jätteet päätyvät uusiksi tuotteiksi. Jätteiden lajittelu vaikuttaa asumisviihtyvyyteen ja asumisen kustannuksiin, mutta ennen kaikkea asianmukainen lajittelu säästää ympäristöä. HSY:n ja Hekan yhdessä toteuttaman lajitteluvideon löydät YouTubesta myös arabiaksi, englanniksi, somaliksi ja venäjäksi puhuttuna.


Videomateriaalia


Biojätepussi sanomalehdestä -taitteluohje

Sanomalehteä voi käyttää biojätepussina. Videolla oleva taitteluohje on ymmärrettävissä ilman kieltä.
 


Videomateriaalia

 
Biojätteen lajittelu (HEKA): englanniksi ja suomeksi

Video ohjeistaa, mitkä jätteet kuuluvat ja mitkä eivät kuulu biojätteeseen, ja millaisia pakkauksia tai pusseja voi käyttää biojätepussina.

Suomeksi

Peli

 

Ekokumppanit: Maahanmuuttajan ympäristöopas

Oppaassa ohjeistaa, miten arjessa voi säästää luontoa ja rahaa. Aiheita ovat emm. asuminen, kierrätys, luonnossa liikkuminen ja liikenne. 

HSY:n tulostettava lajittelupeli

Tulostettavan lajittelupelin avulla opitaan hauskalla tavalla viemärietiketistä, lajittelusta ja uusiotuotteista.

 


Esite, ohje tai tutkimus

 

Suezin kyydissä – lajittele jätteet oikein

Materiaali sisältää tietoa jätteiden käsittelystä, lajittelusta, tyhjennyksestä ja uusiokäytöstä. Sopii esimerkiksi ohjaustilanteeseen, jossa halutaan kertoa, miten kierrätys yleisesti toimii.

 


 

Julkaistu 9.3.2018 klo 13.57, päivitetty 9.12.2019 klo 16.17