Työkalut

Maahanmuuttajien asumisen materiaalipankin Työkalut-osioon on koottu maahanmuuttajille ja maahanmuuttajia työssään kohtaaville soveltuvia työkaluja, joiden avulla voidaan esimerkiksi kommunikoida tilanteessa, jossa ihmisten välillä on kielimuuri tai, joilla maahanmuuttaja voi itsenäisesti tutustua suomen kielen perussanastoon.

 

 

Työkalu

ICOON for refugees -sovellus

Ilmainen sovellus, jolla maahanmuuttaja tai pakolainen voi kommunikoida häntä auttavien ihmisten kanssa. Sovelluksessa on yli 1200 sanatonta, universaalia symbolia, joilla on mahdollista ylittää kielimuuri. Kuvia mm. seuraavista aihepiireistä: asuminen, raha, pukeutuminen, hygienia ja ruoka.

 
Työkalu

 

Papunetin kuvatyökalu

Papunetin kuvatyökalu on ilmainen kuvapankki- ja työkaluohjelma. Työkalulla voi tehdä omiin tarpeisiin sopivia kuvallisia materiaaleja.

 

 

Työkalu

Papunetin materiaalia maahanmuuttajille

Papunetin materiaalit sopivat esimerkiksi suomen kielen alkeita itsenäisesti opiskeleville maahanmuuttajille sekä työn puolesta maahanmuuttajien kanssa kommunikoiville sellaisiin tilanteisiin, joissa yhteistä kieltä ei vielä ole. Materiaalit ovat: selkeästi kuvitetut suomen perussanastot aikuisille maahanmuuttajille ja maahanmuuttajalapsille, suomeksi ja arabiaksi tekstitetty kuvasanasto koulunkäynnin tueksi sekä Uusi koti – kuvallinen asumisen ja asioinnin opas kommunikoinnin avuksi maahanmuuttotyöhön.

 

 

Työkalu

Socca: Taitovihko

Taitovihkoon voi kirjata tärkeitä suomalaiseen arkeen liittyviä tietoja, kuten asukkaan ja perheenjäsenten henkilötiedot, terveysaseman ja päiväkodin yhteystiedot sekä asumisen ajankohtaiset tiedot ja päivämäärät (vuokranmaksupäivä, huoltoyhtiön yhteystiedot jne.). Taitovihkoa on helppo muokata oman kunnan tarpeisiin.

 

Asumisen kotikäyntimalli

Sininauhasäätiö on kehittänyt Asumisen kotikäyntimallin. Maahanmuuttajien asumien tuen materiaalit -sivun alalaidasta löytyy mallin saatesanat ja työntekijälle helppokäyttöinen muistilista lyhyiden selitysten kanssa kotikäynnillä käsiteltävistä asioista, sekä kattava ja helppokäyttöinen lista asunnossa asiakkaan kanssa tarkistettavista asioista.

Julkaistu 9.3.2018 klo 12.03, päivitetty 11.12.2019 klo 16.10