Asuminen Suomessa

Maahanmuuttajien asumisen materiaalipankin Asuminen Suomessa -osio sisältää linkkejä oppaisiin, nettisivustoille ja videoihin, jotka antavat perustietoa liittyen asumiseen Suomessa. Useita kieliä -otsikon alle on kerätty materiaalit, jotka ovat joko englanniksi tai niistä on useampi kieliversio. Suomenkieliset materiaalit löytyvät sivun loppupuolelta. Videot ovat oman otsikkonsa alla.

Useita kieliä

 

Opas

Asumisen oppaat (8 kielellä)

Suomen Pakolaisapu on tuottanut Building Bridges-hankkeessa useita oppaita 8 kielellä. Oppaissa käsitellään taloyhtiön järjestyssääntöjä, asumisen vastuualueita ja kodin haitallisia tuholaisia.
Oppaat ovat saatavilla Suomen Pakolaisavun sivuilla.

 
 
Nettisivut

InfoFinland: Asuminen (12 kieltä)

InfoFinlandissa on runsaasti tietoa Suomessa asumisesta ja elämisestä yleensä. Asumisen-osiossa käsitellään mm. erilaisia asumismuotoja, asunnottomuutta, asumistukea ja asukkaan oikeuksia ja velvollisuuksia. Muita aiheita ovat esimerkiksi Suomessa työskentely ja yrittäminen, koulutus, terveys ja ongelmatilanteet. Tieto on saatavilla 12 eri kielellä.

 
 
Nettisivut

Maahanmuuttovirasto: Moving to Finland (9 kieltä)

Moving to Finland -sivusto sisältää perustietoa suomalaisesta yhteiskunnasta ja arjesta, sekä suomen kielen perussanastoa. Sivusto on tarkoitettu erityisesti Suomeen tuleville kiintiöpakolaisille. Sivustosta on 9 eri kieliversiota.

 

 

Nettisivut

Nuorisoasuntoliitto (NAL): Asumisen ABC (suomi & englanti)

Nuorisoasuntoliiton Asumisen ABC ohjeistaa asunnon etsimisessä, vuokrasopimuksen tekemisessä, muutossa omaan kotiin, oman kodin ylläpidossa ja oman talouden hallinnassa. Sivut ovat suomeksi ja englanniksi.

 

 

Opas

Nuorisoasuntoliitto (NAL): Omaan kotiin -opas (selkosuomi, englanti, arabia)

Nuorisoasuntoliiton asumisopas itsenäistyvälle nuorelle. Opas sisältää tietoa mm. asumisesta, vuokra-asunnon hankkimisesta ja ensiasunnon ostamisesta. Lisäksi oppaassa on käteviä vinkkejä esimerkiksi oman kodin ylläpitoon. Oppaasta on selkeä suomen-, englannin- ja arabiankielinen versio.

 


 
Opas tai ohje

Työ- ja elinkeinoministeriön Perustietoa Suomesta -opas (12 kieltä)

Laki kotoutumisen edistämisestä velvoittaa antamaan maahanmuuttajalle tietoa suomalaisesta yhteiskunnasta. Perustietoa Suomesta -opas on tietopaketti, joka käsittelee kompaktisti olennaisimmat Suomessa asumiseen liittyvät asiat. Opas sisältää tietoa mm. asunnon etsimisestä ja asunnon huollosta, työn hakemisesta, opiskelusta, terveydenhuollosta ja suomalaisesta arjesta. Opas saatavilla 12 eri kielellä.

 

Suomen saunaseuran saunomisohjeet maahanmuuttajille (englanti, arabia, somali, sorani, farsi)

Saunaseura on tuottanut erityisesti vasta Suomeen tulleiden käyttöön saunomisohjeet, jotka sarjakuvan keinoin kertovat, mistä saunomisessa on kyse ja miten saunotaan. Muistathan lisäksi, että paloturvallisuuden vuoksi kerrostalosaunoissa ei saa varastoida tavaroita eikä kuivattaa vaatteita! Sarjakuvan on piirtänyt Aino Sutinen, ja ohjeet on käännetty viidelle kielellä – englanniksi, arabiaksi, somaliksi, soraniksi ja farsiksi.


 

Nettisivut

Vammaisten maahanmuuttajien tukikeskus Hilma: sosiaalialan sanasto (7 kieltä)

Sosiaalialan sanastossa selitetään tärkeimpien suomenkielisten sosiaalialan sanojen ja termien merkitys. Tukikeskus Hilman nettisivuilta löytyy mm. myös Vammaisen ja pitkäaikaissairaan maahanmuuttajan opas.

Opas saatavilla 12 eri kielellä.

Asumisen opas (arabia, dari, englanti, somali, suomi ja tigrinja)

Hyvä alku Pohjois-Pohjanmaalla -hanke on tuottanut kuvallisen oppaan Suomessa asumisen perustaidoista monella eri kielellä. Oppaasta on apua erityisesti kerrostaloasumisen yleisimpiin ongelmakohtiin, kuten asunnon lämmittämiseen, saunavauorojen ja pyykkitupien käyttöön sekä jätteiden hävittämiseen ja asunnon puhtaanapitoon.

Asumistaitokurssi (suomeksi)

Sininauhasäätiön maahanmuuttajatyön hankkeissa on tuotettu erilaista materiaalia maahanmuuttajien asumistaitojen valmennukseen ja asumisohjauksen tueksi. Asumistaitokurssin diojen avulla voi esimerkiksi kunnan pakolaisohjaaja vetää asumistaitokurssin, johon kuuluu 7 eri teemaa. Materiaali on tarkoitettu työntekijöille asiakstyön tueksi, ja on kuvallista/suomenkielistä.

 

Videot

Videomateriaalia


Asumisen oppaat (videoita 8 kielellä Youtubessa)

Suomen Pakolaisapu on tuottanut uusia asumisen materiaaleja kahdeksalla kielellä. Videoita löytyy mm. vuokrasopimuksen tekemisestä, kodin turvallisuudesta sekä kodin ja yhteisten tilojen kunnossapidosta.
 


 

Videomateriaalia

 
Housing in Finland (englanti)

Englanninkielisellä videolla kerrotaan vuokralla asumisesta suomalaisessa kerrostalossa.
Video Youtubessa.

 


 

Videomateriaalia

 
Kotona Suomessa: Hyvinvointia rakentamassa (8 eri kieltä)

Video Suomen historiasta ja siitä, miten Suomi on viimeisen sadan vuoden aikana kehittynyt sellaiseksi kuin se tänä päivänä on.
Video Youtubessa.
 


 

Videomateriaalia

Suomi taskussa (suomi + 3 eri kieltä)

Lyhyiden videoiden avulla maahanmuuttajat pystyvät opettelemaan eri tilanteissa toimimista ja tilanteeseen sopivia suomenkielisiä sanoja ja lauseita. Tukikielinä videoissa on arabia, dari ja englanti.
 


Videomateriaalia


Socca: Opastusta asumiseen

Pääkaupunkiseudun sosiaalialan osaamiskeskuksen sivuilla on asumiseen liittyviä videotietoiskuja. Videoissa opetellaan esimerkiksi käyttämään tavallisen suomalaisen kodin sähkölaitteita. Suomen kielellä selostetut videot on tehty ymmärrettäväksi myös ilman kieltä. Sivulla on myös ohjaajan opas, jonka avulla ohjaaja ja asukas voivat käydä läpi videoista opittuja asioita.

 

Suomeksi

 

Nettisivut

Kotouttaminen.fi

Sivusto on suunnattu työssään maahanmuuttajia ja pakolaisia kohtaaville. Sivustoa ylläpitää työ- ja elinkeinoministeriön kotouttamisen osaamiskeskus. Sivuilla mm. Pakolaisten vastaanoton tietopaketti kunnille.

 
Julkaistu 9.3.2018 klo 13.57, päivitetty 11.12.2019 klo 16.17