Rakennusten energiatodistus

Ajankohtaista

ARAsta tietoa rakennusten energiatehokkuudesta 29.10.2018
Energiatodistus on hyvä työkalu rakennusten energiatehokkuuden vertailuun. Se perustuu rakennuksen ominaisuuksiin ja niistä johdettuun energiankulutukseen. ARA on juuri julkaissut tilastotietoa rakennusten energiatehokkuusluokista eli E-luokista. Tilastoihin on kerätty vuoden 2013 ja 2018 lakien mukaan tehtyjen energiatodistusten tiedot eri käyttöluokkiin kuuluvien rakennusten energiatehokkuudesta.
Lue lisää
Energiatodistuslaki ja -asetus muuttuvat 22.12.2017
Tammikuun 2018 aikana energiatodistusrekisteriä päivitetään lakimuutoksen ja uuden asetuksen mukaiseksi. Tänä aikana ei uuden lakimuutoksen mukaisia energiatodistuksia voi tehdä eikä allekirjoittaa rekisterissä.
Lue lisää

Laki rakennuksen energiatodistuksesta toteuttaa EU-direktiiviä rakennusten energiatehokkuudesta. Energiatodistus antaa mahdollisuuden vertailla rakennuksia niiden ominaisuuksien perusteella. 1.6.2013 alkaen energiatodistus tarvitaan myös vanhan pientalon myynnin ja vuokrauksen yhteydessä.

Motiva Oy neuvoo energiatodistuksiin liittyvissä kysymyksissä. Ympäristöministeriö vastaa lain sisällöstä ja yleisestä ohjauksesta. ARA valvoo energiatodistuksia ja niiden laatijoita.

Energiatodistusten laatijat

ARA ylläpitää rekisteriä pätevöityneistä energiatodistusten laatijoista.

Energiatodistustietojärjestelmälaki tuli voimaan 1.5.2015. Toukokuun alusta alkaen laatijoilta vaadittavat toimintaedellytykset muuttuivat siten, että laatijoiden on rekisteröidyttävä ARAn energiatodistusrekisteriin ja allekirjoitettava laatimansa todistukset rekisterissä sähköisesti.
 

Pätevöityneet energiatodistuksen laatijat löydät täältä:

 

Kysy energiatodistuksen hankinnasta ja laadinnasta

Julkaistu 1.5.2015 klo 0.01, päivitetty 6.5.2019 klo 14.28