Asutko sinä hissittömässä kerrostalossa?

Joka toisessa suomalaisessa kerrostalossa ei ole hissiä. Hissittömiä kerrostaloja on etenkin 1960–80-luvuilla  rakennetuissa kaupunginosissa. Näissä ilman hissiä olevissa taloissa asuu noin 600 000 suomalaista, joista 100 000 on yli 65-vuotiasta.

Hissi kuuluu nykyaikaan. Hissin avulla voit saavuttaa kaikki kerrostalon tilat, olivatpa ne missä kerroksessa tahansa. Hissillä pääset esteettömästi ullakolle ja kellariin. Hissi helpottaa myös lapsiperheen arkea. Hissi antaa omaan kotiin lisävuosia. On arvioitu, että hissitalossa voi asua omassa kodissa 6-8 vuotta kauemmin kuin hissittömässä talossa. Omassa kodissa asuminen on myös viisasta ja kannattavaa koko Suomen kannalta.

Hissioppaan kansikuvaHissioppaasta saat tietoa taloyhtiössäsi hissiprojektin aloittamiseen sekä kulkuun. Oppaassa esitellään myös erilaisia ratkaisumalleja siihen, miten hissin voi jälkikäteen sijoittaa kerrostalon erilaisiin porrashuoneisiin. 

Lataa hissiopas (PDF)

Tietoa ja tilastoja:

Hissit kartalle? Rakennustietoaineistojen kartoitus ja yhdistäminen

Tietoa hissittömien rakennusten paikkatietoihin pohjautuvasta sijainnista ei ole ollut kattavasti ja luotettavasti tarjolla. Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelmassa valmistuneessa selvityksessä tarkasteltiin minkälaisia aineistoja käyttämällä ja yhdistämällä voitaisiin saada mahdollisimman kattava kuva hissittömien, vähintään kolmekerroksisten asuinkerrostalojen sijainnista.Työssä keskityttiin eri aineistojen ja niiden yhdistämismahdollisuuksien kartoittamiseen sekä laadun tarkasteluun. Lue lisää

Julkaistu 22.2.2021 klo 15.31, päivitetty 17.6.2021 klo 15.23