Uusi työkalu avuksi esteettömyyden toteuttamiseen

RSS
19.6.2023 Sini Saarimaa & Satu Wäre-Åkerblom

Uusi esteettömyyskoordinoinnin tehtäväluettelo auttaa varmistamaan esteettömyyden talonrakennushankkeessa. Luettelo on laadittu yhteistyössä esteettömyysasiantuntijoiden sekä kiinteistö- ja rakentamisalan toimijoiden kanssa. Nyt se on nyt kaikkien hyödynnettävissä.

Esteettömyyden parantaminen edistää vastuullisuutta kiinteistö- ja rakennusalalla. Esteettömyyden huomiointi onkin kohentunut vuosien saatossa, mutta haasteitakin on edelleen, esteettömyysasiantuntijat toteavat.

Kokonaisvaltaisen esteettömyyden varmistaminen on erityisen tärkeää erityisryhmien asumisen ympäristöissä ja kohteissa. ARA on linjannut, että jokaiselle valtion investointiavustusta saavalle erityisryhmien rakennushankkeelle nimetään esteettömyyskoordinaattori. Esteettömyyskoordinoinnilla varmistetaan esteettömyyden toteutuminen koko suunnittelu- ja toteutusprosessin ajan. Esteettömyyskoordinoinnin tehtäväluettelo on hyvä uusi työkalu käytännön toteutukseen.

Esteettömät sisä- ja ulkotilat ovat tärkeä osa asumisen kokonaisuutta

Liikkumisen esteettömyys ja rakennusten sisätilojen esteettömyys osataan huomioida jo hyvin. Asiantuntijat tunnistivat ongelmia erityisesti ulkotiloissa. Esteettömyyden varmistamisessa olisi huomioitava myös saapuminen rakennukseen ja arjen ulottuminen elinympäristöön. Erityistä suunnitteluosaamista vaatii vuodenaikojen huomioiminen sekä tiivistyvä kaupunkiympäristö runsaine liikennejärjestelyineen.

Vaikka hankkeella olisi asiantunteva suunnittelija, esteettömyyteen voi jäädä ongelmakohtia. Näin saattaa käydä erityisesti silloin, jos esteettömäksi suunniteltuihin tiloihin tehdään huonosti koordinoituja muutoksia rakentamisen prosessissa, piirustuspöydällä tai rakennustyömaalla.

Myös kokemusasiantuntijoiden ideat käyttöön

Epäsuotuisiin ratkaisuihin voi johtaa ymmärryksen puute siitä, miten liikkumis- tai toimimisesteiset henkilöt käyttävät tilaa. Koska tilaa ei nähdä näiden ihmisten silmin, suunnittelija, rakentaja tai asentaja saattaa tehdä vahingossa esteettömyyden kannalta epäonnistuneita päätöksiä tai muutoksia.

Esteettömyyttä tulisi tarkastella heti suunnitteluprosessin alkuvaiheessa ja pohtia tontin ja ympäristön sopivuutta sekä käyttäjien tarpeita. Tämän jälkeen esteettömyyden toteutumista on tarkasteltava hankkeen eri vaiheissa. Kannattaa myös muistaa kokemusasiantuntijoiden oikea-aikainen hyödyntäminen. Heiltä voi saada arvokkaita ideoita.

Uusi työkalu auttaa kokonaisuuden hallinnassa
 

Vastineeksi esiin tulleisiin haasteisiin Rakennustietosäätiö toteutti hankkeen, jossa syntyi esteettömyyskoordinoinnin tehtäväluettelo. Luettelo toimii työkaluna, jonka avulla esteettömyyden toteutumista on helpompi hallita. Esteettömyyden toteutumisen koordinointi talonrakennushankkeessa on osa suunnittelun laadun varmistusta.

Mitä konkreettista hyötyä uudesta tehtäväluettelosta on? Tehtäväluettelo muistuttaa tärkeistä esteettömyyteen liittyvistä aiheista, jotka helposti jäävät muutoin katveeseen. Luettelo ohjaa tarkastelemaan esimerkiksi asiantuntijoiden esiin nostamia esteettömyyden pullonkauloja, kuten sitä, onko kohde saavutettavissa esteettömillä julkisilla kulkuvälineillä tai ovatko julkiset palvelut ja virkistysalueet lähellä. Entä toteutetaanko hulevesien johtaminen, kulkuväylien materiaalivalinnat ja puhtaanapito esteettömästi ja käytön kannalta turvallisesti?

Esteettömyyskoordinoinnin tehtäväluettelo on oiva apuväline esimerkiksi pääsuunnittelijalle tai projektiarkkitehdille esteettömyyden toteutumiseen. Myös ulkopuolinen asiantuntijakonsultti voi toimia esteettömyyskoordinaattorina ja hyödyntää uutta työkalua.

Esteettömyyskoordinoinnissa on tärkeä myös varmistaa, kuullaanko vammais- tai vanhusneuvostoja hankkeessa oikeaan aikaan. Lisäksi tehtäväluettelo ohjaa huolehtimaan siitä, että tilan käyttöön liittyvä ymmärrys siirtyy hankkeessa suunnittelupöydältä rakentamisen prosessiin.

RT 103545 Esteettömyyskoordinoinnin tehtäväluettelo löytyy RT-kortistosta ja Sopimuslomake.net-palvelusta.

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.