Asunnottomuus poistuu kohtuuhintaisia asuntoja rakentamalla

RSS
4.3.2022 Sinituuli Untamala, Y-säätiö

Toimivan ARA-yhteistyön ansiosta Y-Säätiö on rakennuttanut Suomeen tuhansia vuokrakoteja. ”Asunnottomuuden ennaltaehkäisyssä kohtuuhintaisella asuntotuotannolla on tärkein rooli”, toteaa eläkkeelle jäävä Y-Säätiön toimitusjohtaja Juha Kaakinen. 

Juha Kaakinen
Moni yllättyy, että Suomessa kohtuuhintainen asuminen on rakennettu todella laadukkaasti, Juha Kaakinen sanoo.

2020-luvulla asunnottomuus koskettaa Suomessa enää pientä osaa ihmisistä. Vahva sitoutuminen Asunto ensin -periaatteeseen on taannut sen, että yhä useampi asunnottomuutta kokenut ihminen on saanut oman kodin. Mallin mukaan asunto ei ole palkinto, jonka saa vasta, kun elämä on mallillaan. Asunto on ihmisoikeus ja perusta, jonka päälle kaikki muu rakentuu.

Y-Säätiö-konsernin toimitusjohtaja Juha Kaakiselle Asunto ensin -malli on hyvin tuttu. Kaakinen on kysytty aiheen asiantuntija niin kansainvälisen median kuin muiden asunnottomuustoimijoidenkin keskuudessa.

”Suomesta puhutaan usein asunnottomuustyön mallimaana, ja suomalaiselle asiantuntemukselle on kysyntää. Myös vuokra-asumisen taso kiinnostaa ulkomailla. Suomessa kohtuuhintainen ei tarkoita halvalla tehtyä. Moni yllättyy, että meillä kohtuuhintainen vuokra-asuminen on rakennettu todella laadukkaasti”, Kaakinen kertoo. 

Asuntoja ei voida tarjota, ellei niitä ole olemassa

Kaakisen viesti asunnottomuuden parissa pähkäileville kollegoille ympäri maailman on yksinkertainen: asunnottomuus poistuu tarjoamalla asuntoja niitä tarvitseville. Suomessa ARAn rooli on tärkeä.

”ARAn kaltaista asuntotuotantoa on monissa maissa hyvin vähän tai ei ollenkaan. Ja toisin kuin Suomessa, muissa maissa kohtuuhintaiset vuokra-asunnot eivät välttämättä kohdistu yhteiskunnassa aidosti heikko-osaisille.”

Jotta asunnottomuutta voidaan ennaltaehkäistä, on kohtuuhintaisia asuntoja saatava markkinoille lisää. ARA-kannan lisääminen hillitsee myös yksityisen vuokratason nousua.

Kasvun taustalla vahva yhteistyö

Juha Kaakinen jää toukokuussa 2022 eläkkeelle Y-Säätiön toimitusjohtajan tehtävästä, jossa hän on työskennellyt vuodesta 2013. Kaakisen aikana Y-Säätiö on kasvanut toimijana merkittävästi: asuntoja säätiö on rakennuttanut lähes 6300 ympäri Suomen. Henkilökunta on kasvanut noin 30 työntekijästä lähes 200 henkeen. Kaakisen mukaan kasvun taustalla on vahva yhteistyö muiden toimijoiden, kuten ARAn kanssa.

Y-Säätiö on rakennuttanut ARAn rahoittamana kohtuuhintaisia vuokrakoteja tytäryhtiö M2-Kotien kautta. Kaakisen mukaan yhteistyö on ollut tiivistä.

”Valtionhallinnon toimijoista ARA on ollut myös johdonmukaisimmin sitoutunut asunnottomuuden poistamiseen”, Kaakinen kiittää.

Perinteisen ARA-tuotannon lisäksi Kaakisen uran varrelle on mahtunut myös poikkeuksellisia rakennusprojekteja.

”Suosikkitalojani ovat yhteistyössä Elmu-säätiön kanssa toteutetut alkuperäinen Jallukka Jätkäsaaressa sekä esittävän taiteen ammattilaisille suunnattu Tampereen Jallukka, joka valmistui Kalevaan viime kesänä. Jallukat ovat olleet projekteina monin tavoin erityislaatuisia ja kertovat myös ARAn joustavuudesta”, Kaakinen kuvailee.

Katse kohti tulevaa

Kaakisen mukaan hänen suurin saavutuksensa työuralla liittyy yhdessä tekemiseen.

”Olen kiitollinen, että olen saanut olla mukana edistämässä yhdessä tekemisen kulttuuria ja Y-Säätiön ainutlaatuista kasvua. On todella upeaa päättää työura juuri tänne.”

Kaakinen haluaa kiinnittää huomion tulevaisuuden kysymyksiin, jotka liittyvät muun muassa kestävään asumiseen. Hiilineutraaliustavoitteet koskettavat myös kohtuuhintaista vuokra-asumista. Tarvetta on ARA-kantaa koskevalle hiilineutraaliuspolulle.

”On tärkeä pohtia, miten turvataan mahdollisimman helppo siirtymä myös asukkaille kohti hiilineutraalia elämää. Näen ARAn roolin näissä kysymyksissä tärkeänä”.

Perinnökseen hän haluaa jättää uskon tulevaan ja siihen, että asunnottomuus voidaan poistaa Suomesta kokonaan. Kaakisen mukaan on tärkeä keskustella jo nyt Suomesta, jossa asunnottomuutta ei enää ole.

”Voimavarat tulee tuolloin kiinnittää asunnottomuuden ennaltaehkäisyyn ja ARAn rooliin. On turhaa korostaa vastakkainasettelua yksityisen vuokra-asumisen ja ARAn välillä. On täysin yhteiskunnan kokonaisedun mukaista lisätä ARAn asuntotuotantoa myös jatkossa”, Kaakinen toteaa.

Kuva: Sinituuli Untamala

 

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.