Tampereen Jallukka on ARA-talo kulttuurialan ammattilaisille

RSS
4.10.2021 Sinituuli Untamala, Y-säätiö, M2-kodit
Asukas Jallukka Tampere
Kesällä 2021 Jallukkaan muuttanut sirkustaiteilija Jarmo Humalajärvi iloitsee paikan yhteisöllisyydestä.

”Naapureihin on helppo tutustua, koska olemme kaikki kulttuurialalla”, kertoo esittävän taiteen ammattilainen ja Jallukan tuore asukas Jarmo Humalajärvi. Tampereen Kalevassa sijaitseva Jallukka on laatuaan jo toinen Suomessa.

”Jallukassa on ollut vallan mukava asua ja olemme viihtyneet mainiosti! Tämä on jännä talo: naapurit tervehtivät ja jokaiseen tekee mieli tutustua tarkemmin. Tällaista en ole koskaan aiemmin kerrostalossa kokenut!”, Humalajärvi kertoo.

Vuonna 2017 valmistui Helsingin Jätkäsaareen ensimmäinen Jallukka, musiikkialan vuokratalo, joka toteutettiin yhteistyössä Y-Säätiö-konserniin kuuluvan M2-Kotien ja Elävän musiikin säätiö Elmun kanssa. Tavoitteena oli rakentaa kohtuuhintainen vuokratalo, jonka asunnoista osa on tarkoitettu musiikkialan ammattilaisille. Nimensä Jallukka sai perinteikkäästä taiteilijakoti Lallukasta sekä rock-henkisesti Jaloviinasta.

Jätkäsaaren Malagankadulla sijaitseva Jallukka on tunnettu yhteisöllisyydestään. Aktiivinen talotoimikunta järjestää tapahtumia asukkaille. Soittokavereita löytyy helposti ja yhteisten bänditreenien järjestäminen hoituu kätevästi talon harjoitustiloissa. Alakerrasta löytyy asukkaiden yhteinen olohuone: Malaga-baari.

Eri kohderyhmien yhdistäminen yhteen ARA-vuokrataloon osoittautui onnistuneeksi projektiksi, josta on tullut paljon positiivista palautetta. Onnistunut kokemus sai Y-Säätiön ja Elävän musiikin säätiön Elmun lyöttäytymään yhteen uudemman kerran.

Tuloksena syntyi Tampereen Jallukka, kohtuuhintainen ARA-vuokratalo tamperelaisille kulttuurialan ammattilaisille.

Tampere on vireä musiikki- ja teatterikaupunki

”Tampere oli voimakkaana teatteri- ja musiikkikaupunkina ensimmäisenä mielessä, kun mietimme sijaintia Helsingin ulkopuoliselle Jallukka-talolle",Elmu-säätiön puheenjohtaja Juha Tynkkynen kertoo.

Päätöstä vahvistivat myös kaupungin satsaukset kulttuuriin, erityisesti Kulttuuripääkaupunki 2026 -hakuhanke.

“Tiedossamme oli myös kaupungin nopea päätöksentekoprosessi. Kaikki tuntuu valmistuvan Tampereella etuajassa!”, Tynkkynen toteaa.

Tampereen Jallukka
Tampereen Jallukassa on 39 erikokoista vuokra-asuntoa.

Ensimmäiset keskustelut Jallukan rakentamisesta käytiin Tampereen kaupungin kanssa 2018. Projekti eteni nopeasti ja rakentaminen aloitettiin vuoden 2020 alussa. Asukasvalinnat tehtiin viime kevään aikana ja uudet asukkaat pääsivät muuttamaan kesän alussa.

Jallukan urakoitsijana toimi Tikirak Oy ja rakennuksen pääsuunnittelusta vastasi arkkitehtitoimisto Q-Ark Oy.

”Meillä on todella hyvät kokemukset Helsingin Jallukan rakennuttamisesta yhdessä Elmu-säätiön kanssa. Tässäkin projektissa on ollut alusta asti hyvä henki kaikkien toimijoiden kesken”, Y-Säätiö-konsernin toimitusjohtaja Juha Kaakinen sanoo.

Kuusikerroksiseen kerrostaloon valmistui yhteensä 39 erikokoista ARA-vuokra-asuntoa. Huoneistoista 22 on Y-Säätiön M2-Kotien vuokra-asuntoja. Ne ovat tarkoitettu esittävän taiteen ammattilaisille, joiden alana on esimerkiksi näyttämötaide, tanssitaide, televisio tai elokuva. Elävän musiikin säätiö Elmu omistaa talosta 17 vuokra-asuntoa, joita se vuokraa musiikkialan ammattilaisille.

Jallukka sijaitsee perinteikkäällä Kalevan asuinalueella ja on yksi Kalevanrinteen korttelin taloista. Lähellä Jallukkaa sijaitsevat muun muassa Hakametsän jäähalli ja Kalevan keskuspuiston liikuntareitit. Elokuusta lähtien Tampereen Jallukan asukkaat ovat päässeet hyödyntämään myös läheistä Sammonkatua kulkevaa ratikkalinjaa.

Koti Jallukasta oli onnellinen sattuma

Kesäkuussa upouuteen Jallukkaan muutti sirkustaitelija ja opettaja Jarmo Humalajärvi kahden poikansa kanssa. Humalajärvi työskentelee Tampereella Sorin Sirkuksessa akrobatian ja jongleerauksen opettajana sekä keikkailee Fillarisirkus-duon kanssa.

Tampereen Jallukan asukas
Humalajärvi kasvattaa tilavalla lasitetulla parvekkeella chilejä.

Humalajärvi on pitkän linjan sirkustaiteilija ja esittävän taiteen ammattilainen. Hän opettaa sirkustaidetta niin esiintyville lapsiryhmille kuin esimerkiksi mielenterveys- ja päihdekuntoutujaryhmille sekä pitkäaikaisvangeille.

”Hakuni Jallukkaan asukkaaksi oli monen sattumuksen summa. Asunto sopi mainiosti sen hetkiseen elämäntilanteeseeni. Lähetin asuntohakemuksen sekä CV:ni ja portfolioni, ja onnekseni sain asuntotarjouksen. Hakuprosessi sujui mutkattomasti”, Humalajärvi kiittää.

Muutto juuri valmistuneeseen taloon oli erikoinen kokemus, sillä kaikki asukkaat muuttivat uusiin koteihinsa samaan aikaan.

”Oli paljon uutta ja ihmeteltävää, mutta olemme kaikki samassa veneessä! Yhdessä naapureiden kanssa on ollut mukava tutustua uuteen taloon”, hän kuvailee.

”Juuri naapurini kanssa juttelin, että tämä asumisen alkutaival on muistuttanut yhteistä risteilymatkaa! Jokaisella on oma hytti ja tavarat vielä vähän levällään.”

Asukkaina esittävän taiteen ammattilaisia

Jallukan asukkaiden työnä voi olla niin esiintyminen kuin esimerkiksi lavastus, av-tekniikka, ohjaus, tuottaminen tai käsikirjoittaminenkin. Asuntohakemuksissa tuli osoittaa oma asunnon tarve sekä työskentely alalla.

Talon rakentamisessa otettiin paljon mallia Helsingin Jallukasta. Kuten Jätkäsaarenkin kohteessa, myös Tampereen Jallukan suunnittelussa huomioitiin tarkasti sen asukkaiden ammattikunta. Kellarikerroksessa sijaitsee esimerkiksi äänieristettyjä harjoitustiloja muusikoille ja erityisesti soittimien säilytykseen tarkoitettuja varastotiloja.

Oman työn luonteen huomioonottavan asumisympäristön lisäksi Jallukka sopii erinomaisesti esittävän taiteen ammattilaisen kodiksi myös kohtuuhintaisten asumiskustannuksiensa ansiosta.

Käytävillä tervehditään ja jäädään juttelemaan

Helsingin esikuvaansa verrattuna ei myöskään Tampereen Jallukasta yhteisöllisyyttä puutu, vaikka yhteinen asuminen on vasta alkutekijöissä.

Tutustumista ja naapureiden hyvän ilmapiirin syntymistä ovat helpottaneet yhteiset kiinnostuksen kohteet.

”Esittävän taiteen ammattilaiset ovat yleensä avoimia ja sosiaalisia. Asuminen Jallukassa muistuttaa hiukan takavuosien opiskelija-asumista: meillä kaikilla on jotain yhteistä,” Jarmo Humalajärvi sanoo.

Hyvä ilmapiiri ja naapurisopu ovat Humalajärvelle tärkeitä tekijöitä asumisen viihtyvyydessä. Naapureiden kanssa hyvin toimeen tuleminen on tärkeää esimerkiksi turvallisuuden kannalta.

”Minulla on 2,5- ja 6-vuotiaat pojat. On tärkeää, että asuinympäristö on heille turvallinen”, hän toteaa.

Aiemmin Tampereen keskustassa asuneelle Humalajärvelle muutto Kalevaan oli iso muutos. Kaleva kerää kuitenkin asuinalueena häneltä kehuja.

”Tämä on yllättävän rauhallinen alue ja lapsille on paljon kivoja leikkipaikkoja. Olemme myös retkeilleet Kalevanharjulla, josta löysimme vadelmia ja mustikoita”, Humalajärvi kertoo.

Kiitosta hän antaa myös asunnon tilavalle lasitetulle parvekkeelle, jossa on mahdollista toteuttaa Humalajärven toista intohimon kohdetta: chilien kasvatusta.

Yhteisiä lautapeli- ja grilli-iltoja

Jallukan asukastoimikunta ei ole vielä ehtinyt virallisesti järjestäytyä, mutta yhteisen toiminnan suunnittelu on jo aloitettu. Aktiivisessa Facebook-ryhmässä on jo jaettu vinkkejä asumiseen sekä esimerkiksi kerätty kokoon soittimia yhteiseen treenikämppään.

”Suunnittelematonta yhteistoimintaa tapahtuu koko ajan! Olimme poikien kanssa ulkoilemassa pihalla, kun saimme yllättäen kutsun liittyä mukaan grillaamaan pihallemme”, kertoo Humalajärvi.

Ensimmäinen asukaskokous on jo suunnitteilla. Kokouksessa on tarkoitus päättää esimerkiksi, miten piakkoin valmistuva yhteistila sisustetaan.

 

 

 

 

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.