ARAn erityisryhmäkohteiden tilamitoitus

RSS
19.1.2016 Vesa Ijäs, ARA

 
ARA käynnisti tammikuussa 2015 selvityksen valmistuneiden erityisryhmäkohteiden suunnittelusta ja toteutuksesta vuosina 2012–2014. Tavoitteena oli saada tietoa kohteiden onnistuneista ja kehittämistä vaativista asioista, joiden perusteella voidaan parantaa tulevien hankkeiden laatua.

Selvityksen kohteiksi ARA valit­si kaksikymmentä kehitysvam­maisille tarkoitettua kohdetta ja kaksikymmentä vanhuskohdet­ta. Vanhuskohteista kymmenen oli tarkoitettu muistisairaille ja kymmenen huonokuntoisille vanhuksille. Selvityksen toteuttivat Ramboll Management Consul­ting Oy ja heidän kumppaninaan Arkkiteh­titoimisto L&M Sievänen Oy. Selvitys koostui kyselyistä, vierailuista kohteissa ja kohteiden suunnitelmien analysoinnista. Kyselys­sä toivottiin vastauksia erityisesti kohteiden asukkailta sekä asukkaiden kanssa jatkuvasti hoitotyössä työskenteleviltä henkilöiltä. Sel­vitykseen käytettiin ARAn kehittämisrahaa.

Asukkaat henkilökuntaa tyytyväisempiä

Saatujen vastaustenperusteella asuinhuo­neistot ovat pääosin hyvin mitoitettuja ja niihin ollaan tyytyväisiä. Kehitysvammaisil­le tarkoitettujen asuinhuoneistojen ja tilojen suunnittelussa on jatkossa tärkeää huomi­oida asukkaiden käyttämien apuvälineiden suuri lukumäärä ja se, että apuvälineitä säi­lytetään käytännöllisistä syistä asukkaiden huoneissa helposti saatavilla.

Yhteistilojen esteettömyys on toteutettu hyvin. Parannettavaa oli joissakin kohteis­sa kulkuyhteyksien toimivuudessa kerrosten välillä, pesu- ja saunatilojen käyttöön liitty­vissä asioissa sekä yhteistiloista asuinhuoneisiin siirtymisessä. Hissien suunnittelussa tulisi ottaa huomioon helppo hisseille pääsy, sillä asukkaat liikkuvat erilaisia apuvälineitä hyödyntäen. Saunaosaston esteettömyyteen ja toimintaan tulisi kiinnittää erityistä huomiota, sillä saunatilat koettiin yhdeksi tärkeimmistä asuinmukavuutta lisäävistä tekijöistä. Myös asuinhuoneiden ovien avaaminen on osalle asukkaista liian raskasta. Tämä pitäisi jatkossa huomioida paremmin esimerkiksi ovien avautumismekanismin valinnassa.

Tilamitoitus-artikkeli, kuvio
Yleisarviot tilojen toimivuudesta vastaajaryhmittäin.

Tilasuunnittelussa plussia ja miinuksia

Arkkitehtitoimisto L&M Sievänen Oy arvioi kohteita piirustuksista saadun informaation perusteella. Arviota peilattiin Ramboll Ma­nagement Consulting Oy:n kohteista teke­män kyselyn tuloksiin. Selvityksen mukaan kohteissa tulee aina huomioida rakennuk­sen elinkaaren aikainen pitkän tähtäimen muuntojoustavuus. Rakennukset on syy­tä suunnitella siten, että niitä voidaan elin­kaaren aikana muuttaa toiseen käyttötarkoi­tukseen tai, jos samankin käyttötarkoituksen normit muuttuvat, voidaan tehdä tarvitta­via muutoksia tilajärjestelyihin ilman raskai­ta rakenteellisia muutoksia. Hyvällä suun­nittelulla ja oikealla toteutuksella saadaan esteetöntä, ergonomista ja hyvin toimivaa ympäristöä, jossa itsenäinen toiminta on mahdollista mahdollisimman pitkälle ja jo­ka mahdollistaa myös avustamisen silloin kun sitä tarvitaan.

Asumiskohteiden tilasuunnitelmien oh­jaamisessa pyritään ARAssa kodikkaisiin asumisratkaisuihin, pois laitosmaisesta työympäristöstä. Onkin varsin ymmärret­tävää, että selvityksessä henkilöstö ei kaikil­ta osin ole tyytyväisiä tilojen toimivuuteen. Henkilöstöltä saadun palautteen tärkeimpi­nä pidettäviä tekijöitä ovatkin rakennusten erilaisiin prosesseihin liittyvät havainnot ja näiden näkökulmasta parantamista vaati­vat asiat. On myös tarkasteltava vaatimuk­sia joita henkilökunnan tilojen toimivuuden takaamiseksi jatkossa asetetaan.

Selvityksen tuloksena kävi ilmi, että ARA­hankkeina toteutettuihin erityisryhmä­kohteisiin ollaan omistajien, asukkaiden ja asukkaiden omaisten taholta hyvinkin tyyty­väisiä. Myönteinen palaute kannustaa ARAs­sa jatkamaan erityisryhmäkohteiden suun­nittelun ja toteuttamisen kokonaisvaltaista kehittämistä. Tässä asiassa meitä auttavat arvokkaat havainnot , jotka selvityksen teki­jät ovat koonneet raporttiin, joka on saata­villa ARAn verkkosivuilla (ks. linkki julkaisuun alla).

Tilamitoitus-artikkeli, kuva 1
Kuvat: Arkkitehtitoimisto L&M Sievänen Oy

Lähteet:

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.