Kunnianhimoa kohtuuhintaisen asumisen kehittämiseen (Puheenvuoro)

RSS
24.9.2015 Juha Kaakinen, toimitusjohtaja, Y-Säätiö

 

 

Juha Kaakinen, ARAviesti 2/2015 "Tarvitaan lisää kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja.” Tämä oli päällimmäinen ajatuksemme viime vuonna kun Y-Säätiön hallitus ja henkilökunta poh­ti Y-Säätiön tulevaisuuden haasteita. Ajatus oli niin voimakas, että se johti meidät sää­tiön strategian uudelleenmäärittelyyn, uu­tena painopisteenä laaja vuokra-asuntojen uudistuotanto. Uudistuotannon kehittämi­seksi päädyimme myös aloittamaan yhteis­työn Demos Helsingin kanssa.

Y-Säätiö perustettiin 30 vuotta sitten poistamaan yksinäisten asunnottomuut­ta. Toiminnan keskeisiä painopisteitä ovat olleet asuntojen hankinta yksin asuville va­pailta markkinoilta sekä palvelutalojen ra­kennuttaminen erityisryhmien tarpeisiin. Säätiöllä on tällä hetkellä yli 6 800 asuntoa 51 kunnassa.

Tähän saakka kehitys on ollut oikean­suuntaista. Asunnottomuus on vähenty­nyt merkittävästi viime vuosikymmeninä: 1980-luvun puolivälin 20 000:sta nykyiseen 7 000:een. Erityisesti pitkäaikaisasunnotto­muutta on onnistuttu vähentämään paljon.

Kaupunkien vauhdikas kasvu, työelämän epävarmuuden lisääntyminen ja ikääntymi­nen ovat esimerkkejä suurista ilmiöistä, jot­ka haastavat meitä katsomaan pidemmälle. Kuinka voimme ennaltaehkäistä asunnotto­muutta? Ja mistä toiminnassamme on ky­se, asuttamisesta vai ihmisten hyvästä elä­mästä?

Keskeinen rakenteellinen syy asunnot­tomuuteen on edelleen pula kohtuuhintai­sista vuokra-asunnoista etenkin pääkau­punkiseudulla. Asunnottomaksi voi joutua kuka vain yllättävän elämäntilanteen myö­tä. Myös meille Y-Säätiöön tulee koko ajan uusia asunnontarvitsijoita, joiden ainoa on­gelma on tulojen riittämättömyys vapaiden markkinoiden vuokra-asuntoihin. 

Y-Säätiön uudessa strategiassa paino­pisteeksi on asetettu merkittävä panostus kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen uu­distuotantoon. Tavoitteena on lähivuosina toteuttaa noin 2 500 uutta vuokra-asuntoa ARAn korkotukilainoituksella tai vastaavalla rahoituksella. Vuokra-asuntojen uudistuo­tannosta Y-Säätiön konsernissa vastaa yleis­hyödyllinen Y-Asunnot Oy. Sen toiminta on kiinteä osa Y-Säätiön tavoitteiden toteutta­mista. Haluamme sisällyttää yksilöllisen kohtaamisen, asumisen tuen ja välittämi­sen kulttuurin myös uuteen toimintaamme.

Laajamittaisempi uudistuotanto avaa meille paljon uusia mahdollisuuksia. Kun tuotamme ja ylläpidämme kokonaisia uu­sia kiinteistöjä sekä palvelemme niiden asukkaita, voimme luoda aivan uudenlai­sia kumppanuuksia ja palvelukonsepteja aina rakennuttamisesta asuinyhteisöjen tukemiseen.

Uuden aloittaminen on hyvä tehdä luo­tetun kumppanin kanssa. Käynnistimme huhtikuussa yhteistyön ajatushautomo De­mos Helsingin kanssa. Yhteisenä ja kunni­anhimoisena tavoitteenamme on kehittää tämän vuoden aikana uusi kohtuuhintaisen vuokra-asumisen konsepti, jossa kaupunki­ympäristö ja esimerkiksi uudet teknologiset mahdollisuudet tulevat hyödynnetyksi. Pro­jektimme nimi on Y-Lab, koska tämä vuo­si on täynnä kokeilua ja rajojen tutkimista. Syksyllä konseptia kehitetään yhdessä sato­jen asiantuntijoiden kanssa työpajasarjassa, joka käynnistyy Flow Talks -tapahtumassa Flow-festivaaleilla.

Vuokra-asuntojen kohtuuhintaisuuteen tuskin mitään aivan uutta reseptiä löytyy. Kohtuuhintaisuus kun ei niinkään ole kiin­ni tukijärjestelmän yksityiskohdista kuin rakentamiskustannuksista, hyvästä raken­tamistavasta ja ennen kaikkea järkyttä­vän hyvästä suunnittelusta. Kautta aikojen huippuarkkitehdit ovat suunnitelleet asun­toja ”tavalliselle kansalle” ja työväelle. Missä he nyt ovat?

Kuitenkin kohtuuhintaisen asumisen puitteissa voidaan tehdä paljonkin laadul­lisia asioita asukkaiden vuokravaikutuk­seen, palvelujen integrointiin ja digitali­sointiin liittyen. Haluamme saada selville, mikä kaikki olisi mahdollista. Koko asumi­sen arvoketjua on tarkasteltava uudelleen ja Y-Lab-projekti tarjoaa siihen nyt erinomai­sen mahdollisuuden.

Demos Helsinki on Y-Säätiölle luonteva valinta yhteistyökumppaniksi. Demos on suomalaiseksi ajatushautomoksi ja kehit­tämisorganisaatioksi monella tavalla vir­kistävä poikkeus. Demoksella on kyky tar­kastella asumista ennakkoluulottomasti ja laatikon ulkopuolelta asumissektorin välillä vähän luutuneita käsityksiä ravistellen. Jo nyt Y-Säätiön toiminta perustuu tiiviiseen yhteistyöhön kaupunkien, kuntien ja järjes­töjen kanssa, mutta Demoksella on innosta­va kyky houkutella mukaan kehittämiseen myös uusia ihmisiä.

Toivomme, että Y-Lab-projektin ja uusien sidosryhmien kautta onnistumme murta­maan vanhoja käsityksiä vuokra-asumisesta ja nostamme kohtuuhintaisten asuntojen tarpeen laajasti keskusteluun.

 

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.