Aidosti uudenlaista asumista Vartiosaareen

RSS
24.9.2015 Sampo Vallius, kehittämisarkkitehti, ARA
 

Vartiosaari, ARA-viesti 2/2015, nosto  
Vartiosaari – asumista kaikille! -idea-arkkitehtuurikilpailu kutsuu taitavat suunnittelijat innovoimaan vahvoja ja ennakkoluulottomia visioita tulevaisuuden asumiseen.

Vartiosaari – asumista kaikil­le! -kilpailun järjestävät yh­teistyössä ARA, Helsingin kaupunki ja Suomen Arkki­tehtiliitto SAFA. Kilpailu ju­listettiin alkaneeksi 16.6. pidetyssä seminaa­rissa. Tilaisuus keräsi tuvan täyteen asiasta kiinnostuneita arkkitehtejä ja toivottavasti runsas alkuinnostus realisoituu useiksi laa­dukkaiksi kilpailuehdotuksiksi. Kilpailuaika päättyy marraskuun lopussa.

Kohtuuhintaista ja laadukasta tulevaisuuden kaupunkiasumista

Kilpailussa on siis kaksi pääjärjestäjää, ARA ja Helsingin kaupunki, joilla on kummalla­kin omat intressinsä kilpailun toteuttami­selle. Helsingin kaupunki etsii kilpailusta suuntaviivoja Vartiosaaren mahdolliselle myöhemmin alkavalle asemakaavoitukselle. Saaren suunnittelu on osayleiskaavan laa­dintavaiheessa ja sen luonnos on parhail­laan lautakuntakäsittelyssä.

ARA puolestaan on mukana kehittämäs­sä suomalaista asumista ja asuntorakenta­mista omista lähtökohdistaan. Hanke on vuoden 2015 kehittämisrahoituksen suu­rin satsaus ja sen toivotaan nostavan esiin ajankohtaisia asumisen teemoja sekä tuo­van moniin näköpiirissä oleviin haasteisiin ratkaisun avaimia. ARAn esiin nostamat kilpailuteemat nousevat ARA-tuotannon lähitulevaisuuden näkymistä: kohtuuhin­tainen asuminen, kaikille sopiva suunnitte­lu, asumisen preferenssit, erityisasuminen ja uudet palveluntuotannon muodot osana asumista sekä kestävä asuminen ja asunto­rakentaminen.

Kohtuuhintaisuuden teema on ARA-tuo­tannossa kenties keskeisin laatuominaisuus ja sitä kautta itsestään selvä tavoite myös Vartiosaaren asuntosuunnittelulle. ARAn rahoittama sosiaalinen asuntotuotanto on omakustannusperiaatteen ja yleishyödylli­syyslainsäädännön avulla turvannut suh­teessa vapaarahoitteiseen tuotantoon hyvin alhaiset asumiskulut, ja mikä merkittävin­tä, tämä ei kuitenkaan ole milloinkaan tar­koittanut tinkimistä asumisen tai rakenta­misen laadusta. Pikemminkin asia on ollut päinvastoin, ja voidaan perustellusti sanoa, että ARA-tuotanto on suomalaisen asunto­tuotannon lippulaivatuote. Kilpailun kaut­ta haluamme vakuuttaa, että näin on myös jatkossa.

Esteettömiä asuntoja ja -alueita sekä aivan uudenlaisia asumiskonsepteja

Hintapaineiden ohella, suomalainen asumi­nen on lähitulevaisuudessa monien haastei­den edessä. Eräs suurimmista muutosaju­reista on väestörakenteemme hyvin nopea muutos. Vuoteen 2030 mennessä yli 60-vuo­tiaiden määrä kasvaa 60 prosenttia, mutta valitettavasti asuntokantamme ei ole suun­niteltu tätä silmällä pitäen. Ympäristöminis­teriön ennusteissa on arvioitu, että seniori­ikäisten sekä muiden erilaisia liikkumisen apuvälineitä käyttävien henkilöiden asutta­miseen tarvittaisiin kaikkiaan miljoona es­teetöntä asuntoa, mutta tällä hetkellä tuosta määrästä on vasta yksi kolmasosa olemas­sa. Toisin sanoen kaiken rakentamisen tulee painottua esteettömään asuntotuotantoon ja esteettömyyttä parantaviin peruskorja­uksiin, jotta tulevaan tarpeeseen kyettäi­siin vastaamaan. Vartiosaaren mahdollinen rakentaminen ajoittuu aikaisintaan 2020-lu­vun loppupuolelle, joten sen suunnittelun teemoiksi kaikille sopiva suunnittelu ja es­teettömyyspainotus ovat mitä parhaimmat.

Jo nyt on nähtävissä kehityskulkuja, joi­den mukaan ihmisten asumistottumukset ovat murroksessa. Työelämän ja vapaa­ajan rajat häilyvät, ja aikaa vietetään entis­tä enemmän oman kodin ulkopuolella. Toi­saalta taas pääkaupunkiseudun hintataso ei ehkä mahdollista niin suuria asuntoja kuin asukkaat itse kaipaisivat. Päättelemme, että mm. näistä tekijöistä johtuen, aika voisi ol­la kypsä uudenlaisille asumiskonsepteille ja asuntotypologioille. ARA haluaa kilpailulla rohkaista suunnittelijoita miettimään asu­mista vapaammin ja toteuttamaan rohkeita visioita tulevaisuuden asumisesta. Luulta­vasti ainakin pienten, mutta muuntojousta­vien asuntojen ja puuttuvaa asumistilaa kor­vaavien yhteistilojen yhdistelyä kannattaisi tutkia sekä pohtia asuntojen muuntojouston mahdollisuuksia elämän eri vaiheissa.

Erityisryhmät mukana yhteisössä

Asumisen muutos koettelee samalla ta­voin myös erityisryhmiin kuuluvia ihmisiä. Avainsanoja murroksessa ovat laitosten pur­kaminen, asuntoverkostot ja tavalliseen asu­miseen integroituminen. Vanhusten asumi­sessa tavoite on, että jokainen voisi vanheta omassa kodissaan ja tehostettuun palvelu­asumiseen siirtyisivät vain sitä kipeimmin tarvitsevat. Toisaalta samaan aikaan palvelu­asumisen halutaan muistuttavan enemmän oikeaa asuntoa ja olevan aidosti kodikas.

Tavanomaisen asumisen sekaan integroi­tuvan asumisen tehokkuus perustuu pitkälti verkostoihin, joiden avulla erityisasukas saa tarvitsemansa palvelut ja voi olla luonteva ja hyödyllinen osa yhteisöä ja naapurustoa. Vartiosaaressa erityisasumisen teeman halu­taan olevan vahvasti esillä, ja suunnittelijat joutuvat kohtaamaan integraation ja erityi­syyden yhteensovittamisen haasteen mietti­essään asumisen, asuntoverkoston ja palve­luiden kudelman sijoittamista alueelle.

Vartiosaari itsessään on asukasmääräl­tään varsin pieni kaupunginosa, joten sen sisälle ei odoteta syntyvän kovinkaan katta­via kunnallisia tai kaupallisia lähipalveluita. Päiväkodin ja mahdollisen alakoulun lisäksi parille ruokakaupalle ja kahvilalle voisi olla mahdollisuuksia. Sen sijaan potentiaalisena yhteisöllisen asumisen yhdyskuntana Vartio­saari muodostaa juuri sopivan miellyttävän pienimittakaavaisen alustan miettiä millai­sia palveluita yhteisö itsessään voisi tuottaa. Vartiosaari – asumista kaikille! -kilpailun teemalla ”uudet palveluntuotannon muo­dot osana asumista” tarkoitetaan juuri tätä. Kilpailijat haastetaan miettimään alueen si­säisen vaihdantatalouden ja muun muassa erilaisten työaikapankkien vaihtoehtoja saa­rella, sekä arkkitehtuurin keinoja vaikuttaa palveluverkostojen syntyyn.

Kertomuksia ja tarinoita elämästä uudessa Vartiosaaressa

Näistä lähtökohdista ARA haluaa myös uu­distaa arkkitehtikilpailun ehdotusten si­sältöä pyytämällä kilpailijoita tekemään töistään piirustusten, kuvien, tekstien ja kaa­vioiden kautta kertomuksia tai tarinoita sii­tä, miten elämä uudessa Vartiosaaren yhtei­sössä sujuu. Haluamme näin lopputulosten olevan mielenkiintoisempia ja kansantajui­sempia, kuin yleensä arkkitehtuurikilpai­luissa, ja siten kilpailu voisi toimia aidosti puheenvuorona asumisen kehittämisestä käytävässä keskustelussa.

Asumisen muutosajureista puhuttaes­sa, voidaan edessämme olevan lähes nol­laenergiarakentamisen aikakauden olevan kenties se eniten perinteistä rakentamista ja asuntoarkkitehtuuria haastava tekijä. Lähes nollaenergiarakennuksiin pyrkiminen tar­koittaa vääjäämättä muun muassa uusiutu­vien energioiden tuotannon integroitumis­ta osaksi asuinrakennuksia, ja usein kuulee verrattavan tulevaisuuden rakennuksia tuo­tantokoneisiin. Voidaan perustellusti kysyä, mikä asema tulevaisuudessa on asumisviih­tyvyydellä tai klassisen arkkitehtuurin arvoil­la, vai ovatko ne väistymässä energiatavoit­teiden tieltä? Vartiosaari – asumista kaikille -suunnittelukilpailu antaa tämän haasteen pohdittavaksi kilpailijoille.

Vahva ekologinen näkökulma mukaan

Mahdollisena ratkaisuna ongelmaan, kilpai­lijoille esitellään kilpailun tausta-aineistossa konsepti alueellisesta energiataseesta, joka mahdollistaa alueen energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian tuotannon kapasiteetin tarkastelun alueellisesti. Ideana on, että yk­sittäisten talojen tasetarkastelun ja osaop­timoinnin sijaan voitaisiin vapauttaa suun­nittelijat arkkitehtuurin keinoin tutkimaan suurempia kokonaisuuksia ja löytämään uu­sia keinoja asumismukavuuden säilyttämi­seksi.

Kilpailussa odotetaan töiltä vahvaa ekolo­gista painotusta, joka ottaa huomioon kes­tävän kehityksen mukaiset tavoitteet asu­misessa aina elämäntapojen, materiaalien ja päästöjenkin näkökulmista. Vartiosaari antaa merellisenä ja luonnoltaan ainutlaa­tuisena mielenkiintoisen mahdollisuuden tutkia esimerkiksi lähiruoan tuotannon ni­voutumista asumiseen ja arkkitehtuuriin.

ARAn kannalta keskeistä Vartiosaari – asumista kaikille! -kilpailussa on Vartiosaa­ren näkeminen yleispätevänä kehittämis­alustana. Sen toivotaan inspiroivan taitavat suunnittelijat loihtimaan vahvoja ja ennak­koluulottomia visioita asumisen innovaati­oista, joita voidaan sovittaa erilaisiin mitta­kaavoihin ja ympäristöihin. Parhaita ideoita halutaan jakaa ja soveltaa kaikessa ARAn ra­hoittamassa asuntotuotannossa ja laajem­minkin suomalaisessa asumisessa. Kilpai­lutöistä parhaiten menestyvät ne, joissa on kyetty luontevimmin yhdistelemään tavoit­teista rakennustaiteellisesti ja kaupunkiku­vallisesti kiinnostavimpia kokonaisuuksia.Toivotamme onnea osallistujille!

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.