Arkkitehtuurikilpailusta ratkaisuja ikääntymisen haasteisiin

RSS
20.1.2015 Sampo Vallius, ARA (teksti ja kuva)

ARA on mukana järjestämässä European Federation for Living (EFL) -järjestön suunnittelukilpailua tulevaisuuden esteettömästä asuintalosta.

Sampo Vallius, ARA (ARA-viesti 1/2015)
Kehittämisarkkitehti Sampo Vallius edustaa ARAa European Federation for Living (EFL) -järjestössä. Hän on EFL Award -kilpailun kantava voima. Sampon ideasta syntyi myös ARAn vuonna 2012 järjestämä kansainvälinen ARA-asunto 2049- kilpailu arkkitehtiopiskelijoille. Kilpailu saavutti suuren suosion kansainvälisesti.

Kaikki länsimaat ovat saman haasteen edessä: Väestö ikääntyy vauhdilla ja tehostetun palveluasumisen piiriin pyrkiviä ikäihmisiä on enemmän kuin olisi vapaita asuntopaikkoja. Samaan aikaan monet maat, näiden mukana myös Suomi, luopuvat laitosmaisista asuinratkaisuista korvaten niitä palveluasumiseen tarkoitetuilla asunnoilla. Vanhusten määrän kasvun ja palveluasuntojen vähäisyyden epäsuhdan ratkaisemiseksi on esitetty vanhusväestön tuetun kotona asumisen edellytysten parantamista.

Ongelmaksi jää kuitenkin tukiasumiseen soveltuvien asuntojen vähäisyys, sillä pidempään kotona asuminen edellyttäisi asunnoilta parempaa esteettömyyttä. Toimintakyvyn heikkeneminen tuo nimittäin usein tarpeen liikkumisen apuvälineiden käytölle, ja ahtaissa asunnoissa tämä ei yleensä ole mahdollista ilman kalliita muutostöitä, jos sittenkään. Pelkästään Suomessa on laskettu, että vuonna 2030 tarvitaan yhteensä miljoona esteetöntä asuntoa, jotta ennustettu määrä tulevaisuuden ikäihmisiä selviäisi kotioloissa. Asuntojen määrästä vasta pieni osa on valmiina. Euroopan laajuisesti puhutaan kymmenistä tai jopa sadoista miljoonista asunnoista.

Kilpailuun mukaan jäsenmaiden arkkitehtiopiskelijoita

ARA on mukana yleiseurooppalaisessa, sosiaalisen asuntotuotannon toimijoiden verkostossa, European Federation for Living (EFL) -järjestössä. Järjestöllä on toimintaa yhteensä kahdeksassa maassa, joissa toimivien yhteistyökumppanien kanssa yhdessä järjestämme suunnittelukilpailun tulevaisuuden esteettömästä asuintalosta. Kilpailu on nimeltään EFL Award. Kilpailu kohdennetaan järjestön kustakin toimintamaasta valikoitujen arkkitehtuurikoulujen opiskelijoille. Suomesta mukana ovat näillä näkymin Aalto-yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto.

Kilpailun avulla nostetaan esteettömyysteemaa esille, sen kaikkine ulottuvuuksineen ja pyritään vaikuttamaan muistuttamaan asian tärkeydestä. Kilpailun jury koostetaan osallistujamaiden johtavista esteettömyysasiantuntijoista, joten aihepiiriin saadaan kattavan yleiseurooppalainen näkökulma.

Yleispäteviä ratkaisuja esteettömyysongelmiin

Kilpailun keskeinen tavoite on suunnitella yleispäteviä ratkaisuja asuntojen esteettömyysongelmien ratkaisemiseksi. Näitäratkaisuja toivotaan erityisesti hyödynnettäväksi olemassa olevan asuntokannan korjaamisessa, mutta myös uudistuotannon laadun parantamisessa. Ennen kaikkea toivomme kilpailijoilta ennakkoluulottomia ja uusiin teknologioihin perustuvia ratkaisuja, joissa toteutuvat muuntojoustavuus ja modulaarisuus. Esteettömyyttä tulee lisäksi tarkastella laajasti, ei pelkästään liikkumisen esteettömyyden näkökulmasta.

EFL Award järjestetään nyt ensimmäistä kertaa ja sen on tarkoitus käynnistää säännöllisesti toistuvien, vaihtuvateemaisten kilpailujen sarja. Kilpailu toteutetaan syksyn 2015 aikana ja palkintojen jako on tarkoitus järjestää Suomessa pidettävän EFL:n vuosikokouksen yhteydessä keväällä 2016.

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.