Aurinkopaneeleilla huomattava vaikutus sähkölaskuun

RSS
26.9.2022 Päivi Ruuskanen

Koskenkorvalainen Eero Hintsanen hyödynsi ARAn energia-avustusta hankkiessaan taloonsa aurinkopaneelit. Tulevat sähkölaskut eivät enää huoleta..

60-luvulla rakennetun talon lämmitys on alun perin toiminut öljyllä, mutta viime vuosina ilmalämpöpumput ovat huolehtineet lämmityksestä. Sen lisäksi varalämmitysjärjestelmänä on puilla lämpiävä kattila kellarissa sekä keittiön puuhella. Nyt aurinkopaneelit ulkorakennuksen katolle sijoitettuna hoitavat suuren osan talon energiantuotannosta.

- Kun ikää tulee, ei enää viitsi puuhastella puitten kanssa. Siksi päädyin helppoon aurinkoenergian hyödyntämiseen. Muutoksella on ollut huomattava vaikutus kustannuksiin. Kesäaikana en ole maksanut kuin sähkönsiirtomaksuja. Tänä vuonna on aurinko paistanut hyvin helmikuusta lähtien, kertoo Hintsanen.

Energia-avustus Ilmajoki
Eero Hintsasen ulkorakennuksen katolle sijoitettiin parisen vuotta sitten 12 aurinkopaneelia ja jälkeenpäin vielä neljä lisää.

Avustusta 2500 euroa


Ulkorakennuksen katolle sijoitettiin parisen vuotta sitten 12 aurinkopaneelia ja jälkeenpäin vielä neljä lisää. ARAn energia-avustuksella oli merkittävä rooli hankkeen toteutumisessa.

- Kyllä ARAn avustustarjous vaikutti paljon. Remontti maksoin 9000 euroa ja sain siihen avustusta 2500 euroa. Homma tuli suht edulliseksi, kun takaisinmaksuajaksi laskee kymmenen vuotta. Sähkön hinnan noustessa takaisinmaksuaika vain lyhenee, toteaa Hintsanen.

Energiakatselmus osoitti korjaustarpeet

Remontin yhteydessä ARA vaatii toteutettavaksi myös muita energiansäästötoimenpiteitä. Hintsasen talossa muun muassa tiivistettiin ikkunat yhteydessä.

- Talossa piti tehdä energiakatselmus ja sen pohjalta suunnitelma korjauksista. Energiakatselmuksen tekijä laati minulle myös ARAn avustushakemuksen eli aika helppoa sen hakeminen oli. Avustus maksettiin noin puoli vuotta sen jälkeen, kun remontti oli tehty ja maksettu, toteaa Hintsanen tyytyväisenä.

Ylijäämäsähköstä lisähyötyä

Hintsasen talon aurinkopaneelit on kytketty myös virtuaaliakkuun, jonka turvin ylijäämäsähkön voi myydä sähköyhtiölle.

- Sähkön myynti ei ole ihan kattanut sähkön siirtohintoja, mutta vähentänyt laskun loppusummaa kuitenkin, toteaa Hintsanen.

 

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.