Asukkaat tyytyväisiä esteettömyyskorjauksiin

RSS
25.10.2022 Päivi Ruuskanen

Helsingin kaupungin omistamassa vuokratalokohteessa Kajaaninlinnantie 7:ssä asumisen esteettömyys korjaantui kertaheitolla hissiremontin myötä. 10 rappukäytävän hissin uusimisen lisäksi ulko-ovet muutettiin sähköisesti avautuviksi ja sisääntuloon tehtiin myös luiskat.

Vuonna 1963 rakennettu Kajaaninlinnantie 7 on HEKAn suuri asuinyhteisö, jossa on peräti 182 asuntoa ja taloissa 10 porrashuonetta. Taloissa on ollut erikoinen esteettömyysongelma, sillä hissit eivät ole kulkeneet ylimpään, kahdeksanteen kerrokseen saakka. Hissin koneisto on aikoinaan jouduttu sijoittamaan ylimmän kerrokseen.

– Vanhat hissit olivat jo todella huonot, vähän väliä rikki. Olimme tyytyväisiä, että nyt tehtiin kokonaan uudet hissit, jotka menevät myös ylimpään kerrokseen. Siellä olevien isompien asuntojen lapsiperheille ja pienempien asuntojen ikäihmisille hissi helpottaa kotiin pääsyä, eikä sen takia tarvitse muuttaa pois omasta kodista, kertoo talotoimikunnan puheenjohtaja Marja-Leena Wulff. 

Asukas Marja_Liisa Wulff
Talotoimikunnan puheenjohtaja Marja-Leena Wulff on tyytyväinen uusiin hisseihin ja automaattisesti avautuviin ulko-oviin, jotka hyödyttävät niin rollaattorilla kulkevia kuin kassien kantajiakin. Kuva: Tapio Antere

Automatiikka on arjen apu

Wulff on asunut talossa jo vuodesta 1982 ja asunnoissa asuu paljon muitakin pitkään viihtyneitä, jopa alkuperäisiä asukkaita. Talon sijainti rauhallisen kadun varrella, mutta silti viiden minuutin kävelymatkan päässä Itäkeskuksen metroasemasta on monelle mieleen.

Remontissa olemassa olevan hissin sisärunko saatiin muutettua leveämmäksi sen lisäksi, että hissi ulotettiin ylimpään kerrokseen. Esteettömyyttä lisäsi myös ulko-ovien muuttaminen sähköisesti avautuviksi ja liuskojen rakentaminen porrashuoneen sisääntulon yhteyteen.

– On todella suuri apu arjessa, kun ulko-ovet avautuvat automaattisesti. Siitä hyötyvät niin rollaattorilla kulkevat kuin kassien kantajatkin, toteaa Wulff.

Esteettömyysavustus keskeisessä roolissa

Pekka Pirinen Heka
HEKA laittaa esteettömyysasiat kuntoon peruskorjausten yhteydessä, Pekka Pirinen kertoo. Kuva: Tapio Antere 

Kajaaninlinnantien remonttiin saatiin ARAsta 375 000 euroa esteettömyysavustusta, joka maksettiin remontin valmistumisen jälkeen. Remontin kokonaiskustannukseksi tuli 1,4 miljoonaa euroa. 

– Tämä oli meille haastava remontointikohde ja siksi mukana suunnittelussa oli useampi konsultti. ARAn avustus oli keskeisessä roolissa, että pystyimme toteuttamaan kerralla järkevän ratkaisun. Avustuksen hakeminen oli myös helppoa. ARAn sivujen kautta sai hyvää tietoa siitä, mitä kaikkia dokumentteja hakemukseen tarvitaan. ARA myös päivittää kiitettävästi sivujaan noiden tietojen osalta, kiittelee HEKA aluejohtaja Pekka Pirinen.

Asukkaiden tarpeiden huomioiminen tärkeää

HEKAn kohteissa hissit pidetään kunnossa suunnitelmallisesti ja ennakoiden pitkän tähtäimen suunnittelun kautta.

– Tällaisten Kajaaninlinnantien kohteen tyyppisten peruskorjauksien yhteydessä mietimme aina myös esteettömyyskorjausten tarpeet, jotta nekin asiat saadaan kuntoon samassa yhteydessä, kertoo Pirinen.

Kokonaisuudessaan Pirinen on erittäin tyytyväinen remontin onnistumiseen.

– Asukkailta on tullut hyvää palautetta. Yleisfiilis tuntuu olevan tyytyväinen siitä, että asukkaiden tarpeet on otettu huomioon, kertoo Pirinen.

 

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.