Energiatodistusten vuosiraportti 2023

Raportti tarjoaa katsauksen Suomen energiatodistusten nykytilaan ja kehitykseen.
Raportissa esitetään tilastotietoa energiatodistuksista, kuten todistusten määrät vuosittain ja todistusten jakautuminen eri rakennustyyppien ja käyttötarkoitusten mukaan sekä uusien asuinrakennusten yleisimmistä lämmitysmuodoista ja niiden muutoksista viime vuosina.. Lisäksi tarkastellaan eri rakennustyyppien, kuten asuinrakennusten ja muiden rakennusten, energiatehokkuusluokituksia ja niiden kehitystä ajan myötä. 

Lataa raportti: Energiatodistukset – Vuosiraportti 2023 (pdf)

Energiatodistusten määrä kasvanut

Energiatodistusrekisteriin tallennettiin vuoden 2023 aikana yli 58 000 uutta energiatodistusta, mikä on huomattava kasvu edellisvuoteen verrattuna, jolloin rekisteröitiin yli 40 000 todistusta. Erityisesti asuinkerrostalojen energiatodistusten määrä on noussut merkittävästi.

Pylväskuvio, joka paljastaa, että pientalojen energiatodistusten määrä on pysynyt suhteellisen vakaana, kun taas rivitalojen ja asuinkerrostalojen todistusten määrä on kasvanut tasaisesti vuosina 2015-2022, vuonna 2023 asuinkerrostalojen ja rivitalojen todistusten määrä nousi huomattavasti.
Energiatodistusrekisteriin tulleet asuinrakennusten energiatodistukset vuosina 2015–2023 lainsäädäntövuoden mukaan.

Asuinkerrostalojen energiatehokkuus on parantunut

Asuinkerrostalojen energiatehokkuus on parantunut huomattavasti viime vuosina, minkä myötä yhä useampi uusi asuinkerrostalo saavuttaa korkeimmat energiatehokkuusluokat. Vuonna 2023 suurin osa uusista asuinkerrostaloista sijoittui A-luokkaan. 

Pinottu pylväskuvio uusien asuinkerrostalojen energiatehokkuusluokkien jakaumasta vuosilta 2015-2023. Energiatehokkuusluokat ovat parantuneet vuodesta 2018 lähtien.
Uusien asuinkerrostalojen energiatehokkuusluokat vuosina 2015–2023.

Raportin tiedot saadaan energiatodistusrekisteristä

Energiatodistusraportin luvut perustuvat energiatodistusrekisterissä oleviin todistuksiin. Raportissa tarkastellaan sekä voimassa olevia energiatodistuksia että rekisteriin vuosittain tulleita todistuksia.

Aralla tarjoaa myös tietoaineistopalvelun sekä rajapintapalvelun energiatodistusrekisterin tiedoista. Lue lisää energiatodistusrekisterin tietojen luovutuksesta ja rajapinnoista

Lataa raportti:

Julkaistu 23.4.2024 klo 12.42, päivitetty 24.4.2024 klo 12.49