Uusia energiatodistuksia ennätysmäärä vuonna 2023 – rakennusten energiatehokkuus kohenee

Uutinen 23.4.2024 klo 17.02

Yli puolet uusista kerrostaloista ja kolmasosa rivi- ja pientaloista oli A-energialuokkaa vuonna 2023, kertoo Energiatodistukset 2023 vuosiraportti. Aran Energiatodistusrekisterissä oli yhteensä noin neljännesmiljoona voimassa olevaa energiatodistusta vuoden 2024 alussa.

Aran Energiatodistusrekisterin tiedot tarjoavat kiinnostavan näköalan Suomen rakennuskannan energiatehokkuuteen. Arviolta noin puolella Suomen rivitaloista ja lähes puolella kerrostaloista on energiatodistus. Toimisto- ja opetusrakennuksista todistus on noin kolmasosalla ja omakoti- ja paritaloista runsaalla kymmenesosalla. Energiatodistus kertoo, kuinka energiatehokas rakennus on suhteessa samankaltaisiin rakennuksiin. Vakioidun laskennan takia rakennusten käyttäjien erilaiset käyttötottumukset ja rakennuksen sijaintipaikkakunta eivät vaikuta tulokseen.

Vuonna 2023 Energiatodistusrekisteriin tallennettiin ennätysmäärä energiatodistuksia, lähes 60 000, kun määrä oli vuotta aikaisemmin noin 40.000. Erityisesti kerros- ja rivitalojen energiatodistusten määrä lisääntyi. Kasvu selittyy ainakin osittain sillä, että osassa taloyhtiöistä aiempi energiatodistus vanheni. Energiatodistus on voimassa 10 vuotta.

Maalämpö valtaa alaa

Vuonna 2023 uusien asuinkerrostalojen yleisin energiatehokkuusluokka oli A (64 %). Uudet rivi- ja pientalot olivat yleisimmin luokassa B (n. 70 %) ja kolmasosa (28 %) A-luokassa.

Olemassa olevien asuinrakennusten energiatehokkuus jäi jonkin verran uudistuotantoa heikommaksi: kerrostalojen yleisin energiatehokkuusluokka oli D (43 %), rivitalojen D (44 %) ja pientalojen D (37 %).

Vuonna 2023 uusien asuinkerrostalojen suosituin pääasiallinen lämmitysmuoto oli kaukolämpö (76 %), mutta lähes joka neljännen asuinkerrostalon lämmitysmuoto oli maalämpö.

Uusista rivitaloista noin puolessa lämmitysmuoto oli kaukolämpö ja puolessa maalämpö. Pienet asuinrakennukset lämpiävät yleisimmin maalämpöpumpulla (49 %). Jokin lämpöpumpuista oli päälämmönlähteenä yhdeksässä kymmenestä pientalosta, maalämpöpumpun lisäksi vesi-ilmalämpöpumppu (23 %) ja poistoilmalämpöpumppu (16 %).

Energiatodistuksissa ilmoitettuja rakennusten lämmitysmuotoja alettiin tilastoida vuoden 2021 alusta.

Energiatodistuspalvelu kehittyy

Energiatodistustiedolle on ollut kysyntää EU:n raportointivaatimusten tiukentuessa ja vihreiden luottojen yleistyessä. Tiedoista ovat kiinnostuneet rahoituslaitosten lisäksi myös muun muassa tutkijat ja tiedon välittäjät sekä tavalliset kansalaiset

Helmikuussa 2024 avasimme Energiatodistusrekisterin rajapintapalvelun, jonka kautta yksittäisten energiatodistusten tietoja voidaan hakea Suomi.fi-palveluväylää hyödyntäen.

Jo vuotta aikaisemmin olemme avanneet rajapinnan energiatodistusten aineistopalveluun, joka mahdollistaa tiedonsiirron rekisteristä suoraan asiakkaan tietojärjestelmään. Energiatodistusaineistoja on kolme, joista osa sisältää henkilötietoja.

Molemmat palvelumme edellyttävät Aran myöntämää tietolupaa.

Ara valvoo energiatodistusten käyttöä ja niiden oikeellisuutta. Valvonnan tarkoituksena on huolehtia, että todistus on laadittu mahdollisen monessa myynti- ja vuokraustilanteessa ja että todistukset ovat oikein tehty.

Aran energiatodistusrekisteri otettiin käyttöön toukokuussa 2015. Rekisterissä ovat tämän jälkeen tehdyt energiatodistukset.

Lue Energiatodistukset 2023 -raportti 

Tutustu energiatodistuspalveluun