ARA-rahoitukseen tulossa muutoksia – rahoitushakemus kannattaa lähettää mahdollisimman pian

Uutinen 11.10.2023 klo 8.38
 
ARAn korkotukilainoihin ja niihin liittyviin avustuksiin on tulossa useita muutoksia vuodenvaihteessa. Odotettavissa olevan hakemusruuhkan vuoksi suosittelemme jättämään rahoitushakemukset mahdollisimman pian.

Seuraavat ARA-yhteisöille tarkoitetut avustukset päättyvät vuoden 2023 lopussa:

  • energia-avustus asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin
  • ikääntyneiden avustus tavallisten ARA-vuokratalojen ja ‑vuokra-asuntojen korjaamiseen esteettömiksi ja paremmin ikääntyneille soveltuviksi
  • käynnistysavustus pitkäaikaisella korkotukilainalla rakennettavien tavallisten vuokra-asuntojen rakentamiseen.

Vuonna 2023 myönnettävä energia-avustusmääräraha on loppumassa, joten avustuksen myöntäminen päättyy käytännössä jo ennen vuoden loppua.

Vuonna 2024 erityisryhmien investointiavustukseen myönnettävä määräraha pienenee. Tänä vuonna määrärahaa on vielä jäljellä.

Lisäksi vuonna 2024 korkotuen omavastuu muuttuu.

Lähetä hakemuksesi pian verkkoasiointipalvelussamme

Jos haluat päätöksen tänä vuonna, teethän hakemuksesi mahdollisimman pian ARAn verkkoasiointipalvelussa. Varmista, että hanke täyttää rahoituksen myöntämisen edellytykset ja että hakemus sisältää kaikki tarvittavat liitteet. Puutteellisena saapuneita hakemuksia emme voi käsitellä.  

Parhaat mahdollisuudet saada päätös tämän vuoden puolella on, kun hakemus on jätetty ARAan viimeistään seuraavan aikataulun mukaisesti:

  • 31.10.2023: energia-avustuksen ja ikääntyneiden avustuksen osapäätös- ja avustushakemukset
  • 15.11.2023: erityisryhmien investointiavustuksen osapäätös- ja avustushakemukset
  • 1.12.2023: pitkäaikaisen korkotukilainan ja käynnistysavustuksen hakemukset.

Käsittelemme hakemukset saapumisjärjestyksessä. Avustuksia vuodelle 2023 myönnetään niin kauan, kuin määrärahaa on jäljellä.

Uusien aso-kohteiden varaukset vuoden 2023 loppuun mennessä

Hallitusohjelmaan on kirjattu päätös, että uusille asumisoikeuskohteille ei myönnetä tukia. Syksyn budjettiriihessä hallitus kuitenkin päätti, että tämä toteutuu vasta vuodesta 2025 alkaen. Lykkäämisen takia ARA voi tehdä aso-kohteiden lainapäätöksiä 31.12.2024 saakka tai niin kauan kuin korkotukivaltuutta riittää.

Uusien asumisoikeuskohteiden korkotukilainan varaushakemuksia voi jättää 31.12.2023 saakka. Jos ARA myöntää hankkeelle varauksen, se on voimassa enintään 31.8.2024 asti, eli osapäätöshakemus kaikkine tarvittavine liitteineen on toimitettava ARAlle syyskuuhun 2024 mennessä.

Erityisryhmähankkeiden käsittely siirtyy verkkoasiointiin

Siirrämme kaikki erityisryhmien korkotukilainahankkeet verkkoasiointipalveluun alkuvuodesta 2024. Tämä koskee hakemuksia, jotka ovat tulleet ARAan vireille ennen 1.2.2023.

  • Jos hankkeen hakemusasiointi on aloitettu paperilomakkein (ennen helmikuuta 2023), niin myös sen osapäätös-, lainapäätös-, tarkistuspäätös- ja investointiavustushakemukset tulee toimittaa sähköpostitse ARAn kirjaamoon, kunnes hankkeet on siirretty verkkoasiointiin. Siirron aikataulua voi seurata verkkosivulla: Siirry Yhteisöasiakkaiden palvelut verkossa -sivulle
  • Jos hakemusasiointi on aloitettu verkkoasiointipalvelussa (helmikuusta 2023 alkaen), hakemusten jättäminen ja käsittely myös jatkuu verkkoasioinnissa.

Lisätietoja

Sähköposti: korkotukilainat@ara.fi  
Rahoituksen asiantuntijoiden aluejako

Siirry Korjausavustukset-sivulle
Siirry Avustus ARA-vuokra-asuntojen korjaamiseen ikääntyneille soveltuviksi -sivulle
Siirry Erityisryhmien investointiavustus -sivulle


Korjaus 18.10.2023: Erityisryhmien korkotukilainahankkeet siirretään verkkoasiointiin vasta vuoden 2024 puolella, ei vielä loppuvuoden 2023 aikana.