Suomi.fi-valtuudet

Suomi.fi-valtuuksien avulla voit hoitaa toisen henkilön tai edustamasi yhteisön asioita Aran verkkoasiointipalvelussa. Kun olet saanut tarvittavan valtuuden, voit kirjautua Aran verkkoasiointipalveluun omilla pankkitunnuksillasi, varmennekortilla tai mobiilivarmenteella.

Toisen henkilön puolesta asiointi

Aran järjestysnumerorekisteristä voi hakea toiselle henkilölle asumisoikeusasunnon hakemiseen tarvittavan järjestysnumeron. Tähän tarvittava valtuus on Asumisoikeuden järjestysnumeron hakeminen.

Yrityksen tai yhteisön puolesta asiointi

Jos haluat hoitaa yrityksen tai yhteisön asioita Aran verkkoasiointipalvelussa, sinulla pitää olla oikeus asioida yhteisön puolesta. Oikeus tarkistetaan kirjautumisen yhteydessä. Yleensä tarvitset yrityksen tai yhteisön puolesta asiointiin tietyn Suomi.fi-asiointivaltuuden.

Milloin valtuutta ei tarvita?

Oikeus yhteisön puolesta asiointiin voi syntyä myös yrityksen rekisteritietojen perusteella. Jos esimerkiksi henkilöllä on yksin yrityksen nimenkirjoitusoikeus ja tämä tieto on kaupparekisterissä, henkilö voi asioida yrityksen puolesta ilman erillistä valtuutta.

Keneltä voin saada Suomi.fi-valtuuden asiointia varten?

Pyydä asiointiin tarvittava Suomi.fi-valtuus oman yrityksesi tai yhteisösi edustajalta, jolla on oikeus myöntää valtuuksia. Selvitä oikea henkilö omasta yhteisöstäsi.

Hakemuksella valtuuttaminen esimerkiksi säätiöissä ja yhdistyksissä

Jos yhteisöllä ei ole henkilöä, joka voi antaa Suomi.fi-valtuuksia, yhteisö voi hakea valtuutusoikeuksia Suomi.fi-palvelun osiosta Hakemuksella valtuuttaminen. Tätä tarvitaan usein esimerkiksi julkisissa organisaatioissa, säätiöissä ja yhdistyksissä.

Mikä valtuus asiointiin tarvitaan?

Kaikki Aran hakemuksissa tarvittavat valtuudet kuuluvat Suomi.fi-valtuuksien asiakaskategoriaan Asuminen ja rakentaminen. Katso alta tarvittavan valtuuden nimi.

Julkaistu 13.12.2019 klo 12.13, päivitetty 6.11.2023 klo 14.39