Asemat ja ostarit - alueen käyntikortit kuntoon

Lähiön asemien ja ostoskeskusten ympäristön laadukas peruskorjaaminen alueen erityispiirteet huomioon ottaen

Toteuttaja/toteuttajat:

Helsingin kaupungin hallintokunnat, lähiöprojekti

Kenelle:

esikaupungin asukkaat, vierailevat ihmiset, yritykset, muut toimijat

Toiminnan/toimintamallin tarkoitus:

Ostoskeskus- ja asemaseutujen kunnostuksen suunnittelussa ja toteutuksessa huomioidaan alueen rakentamisaikakauden ja kaupunkikuvan erityispiirteet. Rakentaminen toteutetaan yhtä korkeatasoisesti kuin uudisalueiden julkisten tilojen rakentaminen. Siinä panostamaan kestäviin toimintamallien ja ratkaisujen kehittämiseen ympäristön laadun ja hoidon ylläpitämiseksi.

Avainsanat:

asemat, ostoskeskukset, ympäristö, peruskorjaus, kaupunkikuva, rakentamisperiaatteet, arkkitehtuuri, taide, viihtyisyys, laatu 

Hanke /projektit, joissa mukana:

Asemat ja ostarit - alueiden käyntikortit kuntoon -hanke / Lähiöohjelma 2008-2011

 

Kuvaus:

Pihlajamäen vanhan ostoskeskuksen ympäristön ilme kohennettiin, sinne rakennettiin uusi aukio/tori Pihlajamäen 1960-luvun henkeen sopivaksi, katujen parantaminen (kiertoliittymän rakentaminen) Valmistui 2010. 

Siltamäen vanhan 1970-luvun kerrostaloalueen raitit ja aukiot kunnostettiin ja ympäristön ilme kohennettiin rakennusaikakauden mukaisesti: taittien alkuperäisten laattojen koko (70 cm x 70 cm) on alueen erityispiirre. Valmis 2010. 

Pukinmäen puretun ostoskeskuksen tilalle rakennettiin uusi, asumista ja liiketiloja yhdistävä rakennus, ympäristön ilme kohenttiin.Valmis 2010. 

Malminkartanon keskustan alueen pääjalankulkuraittit ja aukiot sekä viherympäristö parannettiin (pintamateriaalit, valaistus) säilyttämällä alku -peräinen kaupunkikuvallinen kokonaisuus. Veistosten rakentaminen. Valmis 2011 

Myllypuron ostoskeskuksen ja metroasemanseutua uudistetaan. Vanha ostoskeskus purettiin ja uuden palvelukeskuksen rakentaminen alkoi 2010. Viereiset katu- ja puistoalueet rakennetaan vastaamaan uudisrakentamisen tasoa. 

Metron asemanseudun lisärakentaminen edellyttää katurakentamista, metroradan ylittäviä siltoja ja nykyisen asema-alueen kohentamista. Rakentaminen on tehty uudisalueiden tasoa vastaamaan. Työt jatkuvat.

Puistolan aseman alikulkukäytävän ja lähiympäristön ilmeen parantaminen: tavoitteena on kohentaa alikulun arkkitehtonista laatua ja käyttää valaistusta niin turvallisuutta lisäävänä kuin taiteellisena elementtinä. Alikulun seinällä oleva reliefi kunnostetaan ja nuorten tekemät seinämaalaukset restauroidaan vuoden 2012 aikana.

Huomioitavaa/kokemuksia:

Useimmissa ostoskeskus- ja asemaseutujen kunnostamishankkeissa haasteena on se, että maan tai rakennelman omistajia useita. Rautatieasemilla Helsingin kaupungin lisäksi omistajana on Liikennevirasto (ent. Ratahallintokeskus). Ostoskeskuksissa myös kiinteistöt omistavat maa-alueita. Lähiympäristössä myös tonttienomistajille saattaa tulla kustannuksia. Sopimusasiat osapuolten kesken kustannusten ja kunnossapitovastuista on selvitettävä ja saatava sovittua ennen rakentamisen alkua. 

Hankkeissa pystyttiin osin vastamaan haasteisiin. Malminkartanossa tontteille kuuluneet portaat uusittiin samalla kuin yleisen katutilan puolella olevat - lämmitettävinä, jolloin talvikunnossapito helpottui. Siltamäessä tonteille kuuluneet aukiot jäivät kunnostuksen ulkopuolelle samaten ostoskeskuksen läpi kulkeva raitti, kun tonttien omistajilla ei ollut mahdollista toteuttaa parannustöitä. Puistolan alikulun osalta sopimus kaupungin ja Liikenneviraston kesken saatiin tehtyä vasta 12/2011. Hanke ei alkanut sitä ennen.

Hyödyt lähiöiden kehittämiselle:

Asemien ja ostarien ympäristöt toimivat alueen käyntikortteina ja antavat vaikutelman ensivivaikutelman koko aleesta. Taide, laadukas parantaminen sekä rakentamisajan erityispiirteet huomioon ottaminen ovat antaneet em. viidelle alueelle viihtyisämmän ympäristön. 

Vaikuttavuus sen suhteen miten hankkeessa on onnistuttu positiivinen mielikuva aikaansaamisessa on vaikea arvioida näin lyhyellä aikajänteellä. Alueen asukkailta on tullut hyvää palautetta.

Julkaistu 24.5.2013 klo 12.13, päivitetty 28.7.2023 klo 9.13