Asumisklinikan perustaminen

 

Toteuttaja/toteuttajat:

Riihimäen kaupungin tekninen keskus/Peltosaari-projekti

Kenelle:

asukkaat, julkisen sektorin palveluntuottajat

Toiminnan/toimintamallin tarkoitus:

Asumisklinikka tarjoaa peltosaarelaisille räätälöityjä palveluja lähellä mm. sosiaaliohjaajan neuvontaa ilman ajanvarausta, terveyskioskin toimintaa, energianeuvontaa. Toimii Peltosaari Parlamentin työryhmien toimintapisteenä. Asumisklinikalla laadittu myös vuokra-asumisen hajauttamissuunnitelma, jonka perusteella haastatellaan peltosaarelaisia asukkaita Asumisen uudistamisen palvelukonseptia varten.

Avainsanat:

asumisklinikka,  yhteistyö, käyttäjälähtöisyys, verkostomaisuus, palvelut,  kehittäminen

Hanke / projektit, joissa mukana:

Peltosaari-hanke / Lähiöohjelma 2008-2011


Kuvaus:

Asumisklinikka käynnistyi 7.9.2010. Tärkeimmät tehtävät ovat perustaminen, verkostomainen yhteistyö palvelutuotannossa sekä vuokra-asumisen hajauttamissuunnitelma. Toiminta käynnistyi osoitteessa Linnunradankatu 9 A. 

Klinikan tavoitteena oli Riihimäen kaupungin eri hallintokuntien sekä kolmannen sektorin yhteistyökokeilun käynnistäminen ja julkisten palvelujen kehittäminen ja tuominen lähelle asukkaita. Lisäksi yksi pilotin tärkeimmistä tavoitteista ja tuloksista on asuinalueen uudistamiseen ja rakentamiseen liittyvä hallittu vuokra-asumisen osuuden vähentäminen kokoamalla vuokra-asumisen hajauttamissuunnitelma, joka valmistui 31.12.2010. Suunnitelma toimii työvälineenä asukkaiden kehityskeskusteluissa sekä varsinaisessa muutosprosessissa. 

Yhteistyö asumisklinikalla: Peltosaari-projekti rakensi kumppanuusstrategian projektin alussa kesäkuussa 2010. Hanketta esiteltiin kymmeniä kertoja jo ensimmäisen toimintavuoden aikana sekä ulkopuolisille tahoille että Riihimäen kaupungin hallintokunnille. Klinikan käynnistyessä nuorisotoimi sekä liikuntatoimi olivat aktiivisesti mukana. 

1.4.2011 Peltosaaren asumisklinikalla aloitti asuinalueen oma sosiaaliohjaaja, joka ottaa asiakkaita vastaan ilman ajanvarausta joka torstai klinikalla ja päivystää Peltosaaren Ärrällä päivän viikossa. Lisäksi klinikalla toimii terveyskioski joka toinen keskiviikkoaamu sekä energianeuvoja iltapäivän kuukaudessa. Riihimäen seurakunta on myös käyttänyt asumisklinikan tiloja omaan ikääntyneiden ja perheiden kerhotoimintaan, kun omat tilat olivat remontissa.

Huomioitavaa/kokemuksia:

Asumisklinikan toiminnasta ja tuloksista tehtään opinnäytetyötä DIAKissa. Työ valmistuu keväällä 2012. Peltosaaren kehittämisen näkökulmasta asumisklinikan rooli oli tärkeä, koska se ikään kuin kertoi Peltosaaren asukkaille, että asuinaluetta kehitetään tosissaan ja heitä halutaan auttaa ja ohjata monimutkaisessa julkisessa palveluverkostossa. Alku oli melko hidasta, koska peltosaarelaiset asukkaat eivät löytäneet asumisklinikalle. Katujen talomerkinnät ovat epäselviä, siksi teetettiin opasteet klinikan ulkopuolelle. Kaupungin eri hallintokunnat lähtivät mukaan palvelujen kehittämiseen myös vähän eri tahtiin. Projektin alkuvaiheessa oli asukkaiden keskuudessa sekä toimijoiden keskuudessa epäilyksiä projektin onnistumisesta. Sitä verrattiin muihin aikaisempiin pienempiin hankkeisiin. Tilanne kehittyy pikku hiljaa, kun projekti etenee.

Hyödyt lähiöiden kehittämiselle:

Asumisklinikkapilotti on monistettavissa kaikkille korjattaville asuinalueille. Lisäksi kumppaneiden hakeminen ja verkostoituminen projektissa on yksi hyvä käytäntö. Peltosaari -projektin strateginen kumppani Golding Homes Kentin Maidstonesta antoi uskoa asukashaastattelujen käynnistämiseen.

Julkaistu 24.5.2013 klo 12.12, päivitetty 28.7.2023 klo 9.13