Asuntomarkkinoiden innovaatiopalkinto Peltosaaren asuinalueen kehittämiselle

Uutinen 25.1.2013 klo 8.00

Rakennuslehti, Tekes ja Suomen Asuntotietokeskus ovat myöntäneet Asuntomarkkinoiden innovaatiopalkinnon Riihimäen Peltosaaren asuinalueen kehittämishankkeelle. Peltosaaren kehittäminen on ollut mukana ARAn Asumisen uudistaminen -projektissa sekä Lähiöohjelmassa.

Peltosaari-projekti käynnistyi vuonna 2008. Sen myötä alueen energiatehokkuutta ja ekologisuutta parannetaan ja asukkaita aktivoidaan kehittämään omaa asuinaluettaan. Kantavana ideana on, että suunnittelijat, asukkaat, viranhaltijat ja rakentajat kehittävät Peltosaarta vuorovaikutteisesti yhdessä.

Riihimäen kaupungin teettämien selvitysten mukaan Peltosaaren alueella on enemmän sosiaalisia ongelmia ja turvattomuuden tunnetta kuin muualla kaupungissa. Helsingin yliopiston Peltosaaresta tekemän tapaustutkimuksen ”Miten kehittää lähiötä?” jälkeen Riihimäen kaupunki hakeutui ympäristöministeriön Lähiöohjelmaan ja ARAn Asumisen uudistaminen -projektiin sekä haki Tekesiltä rahoitusta Kaupunginosan uusi elämä -hankkeeseen. 

”Peltosaari-projektin laaja-alaisuus ja monipuolisuus tähtäävät lähiöongelmien ratkaisuun eikä vain oireiden hoitoon. Lähtökohtana on ollut, että asukkaat arvostavat peruskorjattua asuinaluetta, jolla on vetovoimaa ja hyvä maine”, sanoo projektipäällikkö Irene Väkevä-Harjula Riihimäen kaupungilta.

Onnistuessaan Peltosaaren saneeraus nostaa merkittävästi alueen arvoa; VTT on arvioinut jopa 100 miljoonan euron arvonnousua

Vuorovaikutteinen ideakilpailu

Peltosaaren kehitystyössä on toteutettu lukuisia innovatiivisia yhdyskuntarakentamiseen liittyviä tutkimus- ja kehityshankkeita.

Uudistamisen ideakilpailu toteutettiin ensi kertaa Suomessa vuorovaikutteisesti ja yhteistyössä suunnittelijoiden, asukkaiden ja aluekehittämisen asiantuntijoiden kanssa. Voittajaehdotuksesta on jalostettu yleissuunnitelmaehdotus, joka etenee normaaliin päätöksentekoon helmi-maaliskuun vaihteessa.

Peltosaaressa on toteutettu myös Innova-passiivikerrostalon peruskorjaus, jossa sovellettiin uutta Aalto-yliopiston kehittämää menetelmää yhteistyössä alan johtavien yritysten kanssa. Kohteeksi valittiin Riihimäen Kotikulma Oy:n hallinnoima kaupungin vuokrakerrostalo. Uusien rakennusmääräysten mukaiset, talonkorkuiset, tehdasvalmisteiset elementit kuljetettiin työmaalle ja nostettiin paikoilleen erikoissuurilla nostureilla. Suurin osa asukkaista asui talossa koko peruskorjauksen ajan.

Asuntomarkkinoiden innovaatiopalkinto jaettiin 24.1. Helsingissä pidetyssä Asuntomarkkinat 2013
-seminaarissa.