Syrjäytymisen estäminen kannustavalla työtoiminnalla

 
 

 

 

Etelä-Karjalan työ- ja asukastupa yhdistys ry, EKTA ry perustettiin v. 2003 ja toiminta aloitettiin v. 2005.

Toiminta alkoi Asukastoiminnasta työllisyyteen - hankkeella vuosina 2005 - 2007 ja nyt on meneillään toinen työllisyyspoliittinen hanke, Kuokka – hanke v. 2008 - 2010. Kyseistä hanketta rahoittavat Ely-keskus, Lappeenrannan kaupunki ja Eksote (Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri).

Hanke tarjoaa kunnioittavaa, ohjaavaa ja kannustavaa työtoimintaa yli 500 päivää työttömänä olleille työnhakijoille. Työllistämisessä muotoina ovat työelämänvalmennus, työharjoittelu, työkokeilu tai palkkatuella työllistäminen. Lisäksi on kuntouttavaa työtoimintaa.  

Keskeisenä ajatuksena on järjestää työtoimintaa yhdistyksen eri toimipisteissä.

Sammontorin ja Lauritsalan asukastilat

Noin 12 henkilöä on kerrallaan työtoiminnoissa eri tehtävissä; emäntä, keittiötyöntekijä, siistijä, asukastilanhoitaja, nettineuvoja, vanhustyöntekijä, lähiötalkkari ja virikeohjaaja. Asukastiloihin pyritään työllistämään oman alueensa asukkaita.

Toimitalo Joukola

Noin 45 henkilöä on kerrallaan työtoiminnoissa; rakennustyöntekijä, hitsari, pienkonekorjaaja, autokuski, kylätalkkari, maalari, emäntä, keittiötyöntekijä, emäntä, siistijä ja toimistotyöntekijä. Lisäksi on kuntouttavaa työtoimintaa.

Sampo kirppis

Noin 12 henkilöä on kerrallaan työtoiminnoissa; kassa, kirpputorin hoitaja, ompelija, pienpuutyön tekijä ja pyöränkorjaaja.

Lisäksi projektityöntekijät;

5 henkilöä; toiminnanohjaaja, asukastoiminnan ohjaaja, palveluohjaaja, työvalmentaja ja työ-/maahanmuuttajaohjaaja.

Vertaistuki osa kuntoutusprosessia

Vertaistuki on keskeinen ja olennainen osa koko asiakkaan kuntoutusprosessia. Koko työtoimintaa ylläpitävä voima on kuulua yhteisöön ja tulla hyväksytyksi omana itsenään.

Yhdistyksen työtoiminnot luovat mahdollisuuden syrjäytymistä ehkäisevään toimintaan.

Toimintakykyä tuetaan aktivoimalla ja ohjaamalla asiakas tarvittaessa muiden sidosryhmien palveluiden piiriin: terveydenhuolto, mielenterveystoimisto, a-klinikka, erilaiset harrastepiirit ja kolmannen sektorin toimi­jat.

Vuonna 2009 työtoiminnoissa oli mukana:

  • Palkkatuella 40 henkilöä  
  • Työelämänvalmennuksessa 72 henkilöä  
  • Työkokeilussa 4 henkilöä 
  • Kuntouttavassa työtoiminnassa 37 henkilöä 
  • Muut 23 henkilöä  

Yhteensä 176 eri henkilöä on osallistunut työtoimintaan, joista maahanmuuttajien osuus on 14 % ja naisten 40 %.

EKTA ry ja Lappeenrannan kaupunki olivat mukana v. 2009 - 2011 ARAn lähiöohjelmassa 2008-2011 Tehdään yhdessä -hankkeella.

Julkaistu 28.5.2013 klo 13.23, päivitetty 28.7.2023 klo 8.57