Rahoitushakemusten digitalisointi etenee

Uutinen 22.6.2022 klo 10.16

ARAn korkotukilainojen hakemusasioinnin ja käsittelyn digitalisointi laajenee. Nyt verkkoasioinnissa voi hakea pitkää korkotukilainaa uusiin asumisoikeus- ja vuokratalohankkeisiin. ARAn verkkoasioinnin kautta tehty hakemus lähtee jatkossa automaattisesti hankkeen sijaintikunnalle lausuttavaksi.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) digitalisoi vaiheittain korkotukilainojen hakemusasiointia ja käsittelyä. Huhtikuusta 2022 asumisoikeusyhteisöt ovat voineet hakea pitkää korkotukilainaa uudistuotannon hankkeisiin. Kesäkuusta 2022 alkaen myös vuokrataloyhteisöt voivat hakea pitkää korkotukilainaa tavallisten vuokra-asuntojen uudistuotantoon.

Kunnan lausuntoprosessi uudistuu

Jatkossa verkkoasioinnin kautta tehty hakemus lähtee automaattisesti hankkeen sijaintikunnalle, joka antaa siitä lausunnon. Kunnan lausunto on nähtävissä verkkoasioinnissa. Kunnan puoltolausunnon jälkeen ARA käsittelee hakemuksen. Lausunnon takia ei siis tarvitse enää lähetellä sähköposteja, vaan tieto siirtyy automaattisesti sekä kuntaan että ARAlle.

Kunnan lausuntoprosessi ARAn verkkoasioinnissa
Kuva: Kunnan lausuntoprosessi ARAn verkkoasioinnissa

 

ARAn verkkoasioinnissa on käytössä vahva tunnistautuminen. Hakemuksen voi täyttää ja lähettää ARA-yhteisön valtuuttama henkilö tai henkilöt. Hakemusasiointia varten ARA-yhteisöjen puolesta asioivat henkilöt tarvitsevat Suomi.fi-asiointivaltuuden: Asuntotuotannon tukien hakeminen.

Korkotukilainaprosessin neljä vaihetta pysyy ennallaan verkkoasioinnissa. Hakijan verkkoasioinnissa täyttämät varausvaiheen tiedot tulevat valmiiksi esitäytettyinä seuraavan vaiheen (osapäätös) hakemukseen. Tavallisiin vuokratalohankkeisiin liittyvää käynnistysavustusta haetaan verkkoasioinnissa sen jälkeen, kun ARA on hyväksynyt hankkeen osapäätöksen.

Korkotukilainaprosessin 4 vaihetta
Kuva: Korkotukilainaprosessin 4 vaihetta

 

Rahoitusprosessin digitalisaatio etenee

Syksyn 2022 aikana ARAn verkkoasioinnin käyttö laajenee myös perusparannushankkeisiin, lyhyen korkotuen hankkeisiin sekä erityisryhmähankkeisiin.

Toivomme, että asumisoikeustalojen perusparannushankkeista ei lähetettäisi paperisia hakemuksia, vaan odotettaisiin syksyn hakuaikaa. ARA tiedottaa tarkemmasta aikataulusta verkkosivuilla (ara.fi) ja muissa viestintäkanavissa.

Siirry yhteisöasiakkaiden verkkoasiointiin (Rahoitus- ja hakemusasiat ARA-yhteisöille)


Lisätietoja:

Verkkoasioinnin käyttöönottoon ja asiointivaltuuksiin liittyvissä kysymyksissä ota yhteyttä sähköpostitse asiointi.ara(at)ara.fi, jonne voit tarvittaessa jättää myös soittopyynnön.

Korkotukilainahakemusten sisältöön liittyvissä kysymyksissä ota yhteyttä alueen rahoitusesittelijään. Siirry Korkotukilainat ja niihin liittyvät avustukset -sivulle