Erityisryhmien asuminen vahvasti esillä ARA-päivässä

Uutinen 22.1.2020 klo 14.05
ARA-neliön tekijät
ARA-päivä huipentui Vuoden parhaat ARA-neliöt 2020 -palkinnonsaajan julkistamiseen. Tämän vuoden ARA-neliön ovat suunnitelleet ja toteuttaneet muotoilijat Enna Eloranta (vas.) ja Martta Rita. Materiaali oli tällä kertaa muovi. Aikaisempien neliöiden materiaaleina ovat olleet pronssi ja puu.


ARA myöntää investointiavustusta vanhusten, vammaisten ja opiskelijoiden asunto-olojen parantamiseen. Viidentoista vuoden aikana avustusta on myönnetty 51 200 asunnon rakentamiseen. Tämän vuoden ARA-päivässä 14.1.  erityisryhmien asuminen oli keskeinen teema.

Erityisryhmien investointiavustuksen saajista suurin ryhmä ovat olleet ikääntyneet, mutta myös vammaisille ja opiskelijoille on rakennettu avustuksella runsaasti uusia asuntoja. Kehitysvammaisten laitosasuminen on saatu miltei poistettua ja tilalle ovat tulleet investointiavustuksella rakennetut vähemmän laitosmaiset vaihtoehdot.

 

Suomen opiskelijat siirtyvät itsenäiseen asumiseen aiemmin kuin monessa muussa maassa kiitos edullisten

Parhaat neliöt202 palkitut
Vuoden parhaat ARA-neliöt -palkinnon vastaanottivat (oik.): Marja Kokko ja Laura Vaskisalmi Tyvene Oy, Mari Karsio, Järvenpään kaupunki, Pekka Karsimus Tyvene Oy, Jukka Siren ja Jouni Pohto, Siren Arkkitehdit Oy ja Pekka Ruuskanen, Jatke Uusimaa Oy.

opiskelija-asuntojen, joita on rakennettu ARAn investointiavustuksen turvin.

Erityisryhmien asumisen kehittäminen on ollut aktiivista viime vuosina. Ira Verma korosti puheessaan, että muunneltavuus ja esteettömyys asuntosuunnittelussa ovat periaatteita, joilla luodaan hyvää asumista kaikille. Asuminen hyvien palveluiden äärellä tarjoaa ikääntyville turvallisen elinympäristön. Siksi monet hakeutuvat ikääntyessään keskustoihin ”jalankulkuvyöhykkeelle”.

Vuoden parhaat -ARA-neliöt -tunnustuspalkinnon saaja, Myllytien palvelu- ja senioritalo on mainio esimerkki ikääntyneiden asumisesta. Talo sijaitsee Järvenpään hyvinvointikampuksella hyvien ja kehittyvien palvelujen äärellä. Alue ja asunnot ovat esteettömiä ja monisukupolvinen kampus tarjoaa ikääntyneille virikkeitä ja yhteisöllisyyttä. LUE lisää palkitusta kohteesta

Kahvitauko ARApäivä2020
Kahvitauolla verkostoiduttiin.

Uuden avustusmuodot kiinnostivat

Aiemmista vuosista poiketen ARA-päivä aloitettiin jo aamupäivällä infotilaisuudella, jossa valotettiin vuoden alusta voimaan tulleita ARAn uusia avustuksia. Etenkin energia-avustus on herättänyt runsaasti mielenkiintoa. Väkeä aamupäivän tilaisuuteen saapui jo reilut 100 ja verkon kautta tilaisuutta seurasi lähes toinen puoli.

Mikkonen ARA-päivä2020
Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen ja erityisavustaja Timo Juurikkala.

Varsinainen ARA-päivän seminaari alkoi jälleen perinteisesti ministerin puheella. Asuntoasioita hoitava ministeri Krista Mikkonen korosti monipuolisen asuntotuotannon merkitystä. ARA-tuotannolla on ollut keskeinen rooli segregaation ehkäisyssä. MAL-sopimuksilla on saatu hyviä tuloksia, siksi MAL-kaupunkien määrää lisätään.

ARA-päivään osallistui noin 400 asumisen ammattilaista paikan päällä Marina Congress Centerissä Helsingissä ja tilaisuuksia seurattiin myös verkon kautta striimattuna ympäri Suomen.

TUTUSTU PÄIVÄN ESITYKSIIN JA KATSO VIDEOITA

ARApäivä yleisöä
ARA-päivän seminaariin 2020 osallistui reilut 400 asumisen ja rakentamisen ammattilaista paikan päällä ja yli 100 verkon kautta.