EFL-kilpailusta uuden sukupolven ideoita esteettömään asumiseen

Uutinen 2.5.2016 klo 14.57

ARA ja EFL (The European Federation for Living) ovat järjestäneet yhteistyössä kansainvälisen ”Student Design Competition – Accessibile Housing”-ideakilpailun eurooppalaisten arkkitehtikoulujen opiskelijoille. Kilpailun tulokset julkistetaan EFL:n kevätkonferenssissa Helsingissä 12.5.

Tavoitteena oli löytää innovatiivista, luovaa muotoilua uuden sukupolven esteettömiin koteihin. Kaikille sopiva asuminen on erittäin ajankohtainen teema kaikkialla Euroopassa, sillä vuoteen 2060 mennessä yli puolet Euroopan unionin alueella asuvista ihmisistä on eläkeikäisiä.

Hyvin mietitty ja toteutettu arkkitehtuuri tukee ikääntyviä

EFL on tyytyväinen kilpailun satoon: "Kilpailussa saatiin todella jännittäviä ideoita. Olen iloinen, että kilpailu on inspiroinut arkkitehtuurin opiskelijoita ajattelemaan niin luovasti esteetöntä asumista. Tulevaisuus näyttää valoisalta, jos tällaista muotoilua päästään toteuttamaan käytännössä”, iloitse johtaja Joost Nieuwenhuizen EFL:sta.

Arkkitehtuurin opiskelijat kuuden eri Euroopan maan arkkitehtikouluista ovat esittäneet selkeitä visioita siitä, miten hyvin mietitty arkkitehtuuri voi tukea ikääntyvien elämää, estää yksinäisyyttä, edistää terveenä pysymistä ja vahvistaa kodin turvallisuutta. ”Silmiinpistävää on myös, että töissä on tutkittu asumista monipuolisesti ja tuotu ydinaiheen ympärille lukuisia tärkeitä teemoja, kuten monisukupolviset korttelit, yhteisöllisyys, modulaarinen rakentaminen ja uusiutuvat energiat”, tuomariston jäsen, ARAn kehittämisarkkitehti Sampo Vallius kertoo.  

Valliuksen mukaan kilpailu on ollut erittäin onnistunut löydettyjen innovatiivisten ratkaisujen ansiosta, ja samalla voimannäyte kansainvälisestä yhteistyöstä.

EFL on eurooppalaisten asumisen organisaatioiden yhteisö, johon ARA kuuluu. ARA toimi kilpailussa pääjärjestäjän ja rahoittajan roolissa. Kilpailu on osa ARAn kehittämistyötä.

 

Student Design Competition – Accessibile Housing :

Kilpailun suunnitteli monikansallinen ryhmä EFL:n jäseniä, ja tuomaristoon kutsuttiin kustakin ryhmän jäsenmaasta tunnettuja ikääntyneiden asumisen ja esteettömyyden huippuammattilaisia.

Kilpailuaika päättyi 15.1.2016. Tuomaristo kokoontui 15.2.2016 Delftissä Alankomaissa ja valitsi kilpailun voittajat. Suomesta tuomaristoon kuuluivat ARAn kehittämisarkkitehti Sampo Vallius ja Kirsti Pesola Invalidiliitosta. Kilpailun sihteerinä toimi arkkitehti Kaisu Kammonen ARAsta. Lisäksi tuomaristoon kuului jäseniä Alankomaista, Saksasta, Ranskasta ja Iso-Britanniasta.

Palkintojenjakotilaisuus pidetään 12.5. klo 19.30.

Tilaisuudessa jaetaan seitsemän rahapalkintoa seuraavasti: voittaja: 5000 euroa, toinen palkinto: 3000 ja kolmas palkinto: 1000 euroa. Lisäksi jaetaan neljä kunniamainintaa (250 euroa/kpl).

EFL:n kevätkonferenssi pidetään Helsingissä 11.-13.5.

Tapahtumaa voi seurata Twitterissä hastageilla: #EFLHelsinki #EFLDesignPrize

Lisätietoja kilpailusta EFL:n sivuilla

EFL_tuomaristo
Student Design Competition – Accessibile Housing: kilpailun tuomaristo (vas.) Jeremy Porteus (Housing Learning and Improvement Network, UK), Kaisu Kammonen (ARA, Finland), Sampo Vallius (ARA, Finland), Jacqui Rennie (Centre for Accessible Environments, UK), Eckhard Feddersen (Feddersen Architects, Germany), Prof. Theo van der Voordt (TU Delft, Netherlands), Kirsti Pesola (Kikino/ Invalidiliitto, Finland), Joost Nieuwenhuijzen (EFL)