Järjestysnumerorekisterin tietosuojaseloste asumisoikeusyhteisölle

Tällä sivulla kerrotaan tietojen käsittelystä ARAn järjestysnumerorekisterissä. Tämä sivu koskee asumisoikeusyhteisöille tarkoitettua palvelua.

Rekisterinpitäjä ja tietosuojavastaava

  • Rekisterinpitäjä: Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA, Kirkkokatu 12/ PL 30, 15141 Lahti
  • Rekisterinpitäjän edustaja: Minna Kemppainen
  • Tietosuojavastaava: Maiju Olli, tietosuojavastaava.ara(at)ara.fi 

Käsittelyn tarkoitukset

Tietojen käsittely on tarpeen rekisterinpitäjän lakisääteisen tehtävän noudattamiseksi sekä yleistä etua koskevan tehtävän suorittamiseksi. Tässä kohden käyttäjällä tarkoitetaan rekisteriä käyttävien asumisoikeusyhteisöjen edustajia.

Asumisoikeuslain (393/2021) 15 §:n mukaan ARA on järjestysnumerorekisterin ylläpitäjä. Järjestysnumerorekisteriin kirjautuneet käyttäjät voivat rekisterissä tarkistaa järjestysnumeroita sekä kirjata tekemiään asumisoikeussopimuksia. Käyttäjät merkitsevät järjestysnumeron käytetyksi, kun asumisoikeussopimus kirjataan rekisteriin. Lisäksi käyttäjät ylläpitävät rekisterissä asumisoikeuskohteiden ja asumisoikeusasuntojen tietoja.

Järjestysnumerorekisterin käyttäjistä muodostuu käyttäjärekisteri, jonka hallinnoiminen edellyttää henkilötietojen käsittelyä. Tietoja käytetään käyttövaltuuksien hallinnointiin ja seurantaan sekä lokitietojen keräämiseen.

Kuvaus rekisteröityjen ryhmistä ja henkilötietoryhmistä

Rekisteriin tallennetaan seuraavat tiedot kirjautuneista käyttäjistä:

  • nimi
  • organisaatio

Tiedot saadaan Suomi.fi-tunnistuksesta ja -valtuuksista.

Ryhmät, joille henkilötietoja on luovutettu tai luovutetaan

Tietoja ei säännönmukaisesti luovuteta mihinkään. Tietoja voidaan luovuttaa ainoastaan voimassa olevan lainsäädännön velvoittamissa tapauksissa.

ARA on ulkoistanut järjestysnumerorekisterin teknisen ylläpidon ja kehittämisen IT-palveluntarjoajalle, jonka kanssa on solmittu tietosuoja-asetuksen mukainen sopimus henkilötietojen käsittelystä.

Tiedot henkilötietojen siirtämisestä kolmanteen maahan tai kansainväliselle järjestölle

Henkilötietoja ei siirretä kolmanteen maahan tai kansainväliselle järjestölle.

Tietojen säilytysajat

Henkilötietoja säilytetään viisi vuotta.

Kuvaus teknisistä ja organisatorisista turvatoimista

Rekisterin tiedot on suojattu asiattomalta katselulta, muuttamiselta ja hävittämiseltä. Suojaus perustuu käyttövaltuushallintaan, tietokantojen ja palvelinten tekniseen suojaukseen, tilojen fyysiseen suojaukseen, kulunvalvontaan, tietoliikenteen suojaukseen sekä tietojen varmuuskopiointiin. Pääsy- ja käsittelyoikeus tietoihin myönnetään työtehtävien perusteella.

Pääsy järjestelmään perustuu henkilökohtaisiin käyttäjätunnuksiin. Laitetilat ja tiedot sijaitsevat fyysisesti EU:n alueella

Rekisteröidyn oikeudet

Tarkastusoikeus

Rekisteröidyllä on oikeus pyytää pääsy häntä itseään koskeviin tietoihin eli tarkastaa henkilörekisteriin talletetut tiedot. Omien tietojen tarkastuspyynnön voi lähettää ARAn kirjaamoon. Henkilöllisyys on varauduttava todistamaan. Alla ARAn kirjaamon yhteystiedot:

  • Puhelin (vaihde): 029 525 0800
  • Sähköposti: kirjaamo.ara(at)ara.fi

Rekisteröidyn oikeuksien rajoitukset

Järjestysnumerorekisterissä käsitellään henkilötietoja rekisterinpitäjän lakisääteisen velvoitteen perusteella, minkä vuoksi rekisteröidyllä ei ole oikeutta vaatia henkilötietojensa poistamista tai siirtämistä toiseen järjestelmään, eikä lähtökohtaisesti myöskään oikeutta vastustaa henkilötietojensa käsittelyä.

Rekisterissä olevat henkilötiedot saadaan viranomaislähteistä, jolloin rekisteröidyllä ei ole oikeutta tietojen oikaisemiseen.

Oikeus tehdä valitus valvontaviranomaiselle

Rekisteröidyllä on oikeus tehdä valitus tietosuojavaltuutetulle, jos hän katsoo, että henkilötietojen käsittelyssä rikotaan EU:n tietosuoja-asetusta.

Tietosuojavaltuutetun toimiston yhteystiedot:

  • Käyntiosoite: Lintulahdenkuja 4, 00530 Helsinki

  • Postiosoite: PL 800, 00531 Helsinki
  • Sähköposti: tietosuoja(at)om.fi
  • Puhelinvaihde: 029 566 6700
  • Kirjaamo: 029 566 6768

Lisätietoa mahdollisen ilmoituksen tekemisestä löydät tietosuojavaltuutetun toimiston verkkosivuilta osoitteesta tietosuoja.fi.

Julkaistu 15.6.2023 klo 16.47, päivitetty 18.10.2023 klo 21.21