Ansökan om understöd för boenderådgivning öppnas i november

Nyhet 02-11-2023 kl. 13.41

Kommunerna och samkommunerna kan ansöka om understöd för boenderådgivning för 2024 från och med den 6 november till och med början av december.

Understödet är avsett för rådgivning till kommuninvånarna oberoende av om de bor i ARA-bostäder, privata hyresbostäder eller ägarbostäder.

Målet med boenderådgivningen är att förebygga och minska störningar i boendet, såsom hyresskulder och vräkningar. På så sätt kan man också förebygga bostadslöshet.

Understöd kan beviljas för att inleda boenderådgivning eller för att fortsätta, utveckla eller utvidga den befintliga rådgivningen. Understödet kan också användas för att skaffa boenderådgivningstjänster till exempel från ett kommunalt eller allmännyttigt hyreshusbolag, en organisation eller ett välfärdsområde.

Understödet som beviljas för 2024 kan uppgå till högst 60 procent av de faktiska kostnaderna. Den slutliga understödsprocenten påverkas av antalet mottagna ansökningar och hur långt understödsanslaget räcker.

Vid beviljandet av understöd beaktar ARA kommunens behov av understöd, bostadslöshetssituationen och antalet vräkningar. Understödsbesluten fattas under januari 2024.

Ansökan öppnas den 6 november och då öppnas söklänken på understödets webbsida (på finska).

Understödet söks för första gången i tjänsten sokunderstod.fi.