Ara får mer räntestödsfullmakt och förlängd tid för byggande av bostadsrättsbostäder

Nyhet 04-03-2024 kl. 13.18

Aras fullmakt att bevilja räntestödslån stiger till 2,25 miljarder euro. För nybyggnad av bostadsrättsbostäder kan vi fatta beslut om räntestödslån fram till slutet av 2025.

Regeringen påskyndar den tidsbegränsade statsstödda bostadsproduktionen. Aras fullmakt att bevilja räntestödslån stiger till 2,25 miljarder euro, fastställde finanspolitiska ministerutskottet den 20.2. Detta möjliggör påbörjandet av över 10 000 nya ara-bostäder.

Dessutom kan Ara fatta beslut om räntestödslån för nybyggnad av bostadsrättsbostäder fram till slutet av 2025. Vi tar dock inte emot nya ansökningar, utan behandlar ansökningar som inkommit under 2023. Det finns 88 ansökningar om nybyggnad av bostadsrättsbostäder anhängiga och de omfattar sammanlagt över 4 000 bostäder. Behandlingen av dessa ansökningar pågår nu. Ara prioriterar MBT-regionernas projekt som inleds snabbt vid valet av objekt.

Ökningen av räntestödsfullmakten gör det också möjligt att öka hyreshusproduktionen. Även i hyresobjekt prioriterar Ara snabbt genomförbara projekt på grund av konjunkturläget inom byggandet.

I detta sammanhang gjordes inga ändringar i investeringsunderstödet för specialgrupper. Understödsfullmakten är 63 miljoner euro år 2024. Ansökningstiden för investeringsunderstöd pågår fram till 29.3.2024.

Läs mer i miljöministeriets meddelande