Ara-finansieringens situation i början av år 2024

Nyhet 28-02-2024 kl. 11.13

Riksdagen fastställer fullmakten att godkänna räntestödslån samt borgenslån, och dispositionsplanen preciserar användningen av dem.

Innan dispositionsplanen är klar kan vi fatta lånebeslut för projekt som redan fått reserv i enlighet med miljöministeriets anvisning. Vi kan fatta nya reserveringsbeslut för projekt om bostäder med långvarigt och kortvarigt räntestöd. Ara kan inte ge nya lånereserveringar för nyproduktion av bostadsrättsbostäder, eftersom det inte finns någon säkerhet vad fullmakten räcker till för att godkänna.

I budgeten för 2024 är fullmakten för räntestödslån 1 500 miljoner euro.

Ansökan om investeringsunderstöd för grupper med särskilda behov är öppen endast i början av året

Nya projekt för grupper med särskilda behov kan inte ges nya reserveringar förrän statsrådets dispositionsplan har fastställts. Projektansökningar för utvecklingsstörda, långtidsbostadslösa och rehabiliteringsklienter inom mentalvården som snabbt inleds i år samt ansökningar som gäller avveckling av institutionsboendet för äldre kan dock tas upp till behandling tidigare.

Fullmakten för investeringsunderstöd för grupper med särskilda behov är 63 miljoner euro i år. Detta är betydligt mindre än under de senaste åren. Eftersom det redan kommit in många ansökningar stängs ansökan 29.3.2024 för att understödfullmakten ska räcka till. Ansökan öppnas på nytt senast i början av nästa år.