40 miljoner euro för reparations- och energiunderstöd

Nyhet 30-01-2015 kl. 10.40

Ansökningstiden för understöden går ut den 26 mars.

I statsbudgeten för 2015 har det reserverats 40 miljoner euro för reparations- och energiunderstöd ur statens bostadsfond. När understöden beviljas betonas fortfarande installationer av hissar som görs i efterhand i bostadsbyggnader som inte har hiss, samt borttagande av rörelsehinder i bostadsbyggnader. ARA beviljar hiss- och hinderlöshetsunderstöd.

Tyngdpunkten i reparationsunderstöden som kommunen beviljar ligger också på renovering av äldre och handikappade personers bostäder, för att göra det möjligt för dem att fortsätta bo hemma. Reparationsunderstöd beviljas dessutom för kostnader för undersökning av byggnadens skick då en byggnad är fuktskadad och orsakar sanitära olägenheter.

Energiunderstöd beviljas enligt behovsprövning för energireparationer i småhus. Energiunderstöd beviljas inte för andra ändamål.

I budgeten har reserverats:

  • för hissunderstöd 20 miljoner euro
  • understöd för reparation av äldre och handikappade personers bostäder 15 miljoner euro
  • för hinderlöshetsunderstöd (för understöd avsedda för att ta bort rörelsehinder) 2 miljoner euro
  • behovsprövat energiunderstöd för småhus 2 miljoner euro
  • för understöd av undersökningar av skicket av fuktskadade byggnader som orsakar sanitära olägenheter 1 miljon euro

Inkomstgränserna höjs med 15 procent

Kommunen beviljar understöd för reparation av äldre och handikappade personers bostäder, samt energiunderstöd som beviljas enligt behovsprövning för småhus.  De maximiinkomstgränser som står som grund för beviljande av de här stöden höjs med 15 procent. Det här ökar tillgången till understöd. Dessutom beviljar kommunen understöd för undersökning av skicket av en fuktskadad byggnad som orsakar sanitära olägenheter.

Ändringarna som gäller understöden hänför sig till genomförandet av programmet för att förbättra äldres boende (2013–2017)

Ansökning av understöd

Ansökningstiden för de reparations- och energiunderstöd som kommunen beviljar upphör den 26 mars 2015.

Ansökningarna om understöd lämnas in till den kommun där byggnaden finns. Det är den kommunen som beviljar understöden. Reparationsarbetet kan påbörjas efter att beslut om understöd har fattats, om inte den som beviljar understödet har gett ett särskilt tillstånd för att påbörja arbetet i förväg.

  
Ansökningsanvisningarna för 2015 har publicerats: