Bara oss och ett vanligt höghus

Nya boendelösningar genom samskapande

 

Sammandrag

Projektet Arjen keskiössä (Mitt i vardagen) som finansieras och samordnas av ARA inleddes i maj 2012.  Förbundet Utvecklingsstörning var aktivt inom projektet i egenskap av expertorgan och planerade genomförandet av projektet i samarbete med ARA och projektkonsult Movense Oy. Projektet förde fram nya sätt för personer i behov av särskilt stöd (i synnerhet personer med utvecklingsstörning) att bo och leva i närmiljön. I projektet deltog de fyra städerna Seinäjoki, Kotka, Lahtis och Åbo samt de tre samkommunerna Carea från Kymmenedalen, Eskoo samkommun för socialservice från Österbotten och Egentliga Finlands specialomsorgsdistrikts samkommun. Genomförandet av projektet är en del av programmet för ordnande av boende och anslutande tjänster för utvecklingsstörda som syftar till gradvis nedläggning av boende på institution i Finland samt att säkerställa individuellt boende och tjänster för personer med utvecklingsstörning som flyttar från institutioner eller från sitt barndomshem.

Denna rapport handlar om projektets fösta skede. I projektet tillämpades metoder för samskapande och innovation och resultaten av dessa metoder användes för planeringen av boende för grupper med särskilda behov. Den samskapande planeringen genomfördes i tre skeden i form av arbetsgrupper i pilotkommuner.

Ett av de viktigaste resultaten från projektet är att en modell för en samskapande bostadsplaneringsprocess har utarbetats och erfarenheter samlats in om ett samskapande där bostadsväsendet, socialväsendet och  planläggningstjänstemän i kommunen arbetar tillsammans med de kommande klienterna och deras närmiljö. Ett viktigt resultat av projektet är också att hörandet av användarna har stärkts. Med detta menas att människor vars boende planeras aktivt är med i bostadsplaneringen i processens alla skeden. I  projektarbetsgrupperna deltog personer med utevecklingsstörning i egenskap av experter på utvecklingsstördas liv och vardag och förde fram sådana behov och önskemål gällande boendet som bör tas i beaktande i planeringen. I projektet deltog dessutom många unga personer med utvecklingsstörning som i dagsläget bor antingen på institution, i bostadsenheter eller i sina barndomshem.

I arbetsgrupperna klargjordes att önskemålen bland dem som anlitar servicen är ett så vanligt boende som möjligt i ett vanligt bostadsområde. Det är viktigt att ha ett eget hem. Det kan röra sig om ett egnahemshus, ett radhus eller höghus. Var bostaden finns och de möjligheter som bostadsområdet kan erbjuda är viktiga, men i fråga om boendet var det också viktigt med fritid, möjlighet till sysselsättning eller annan intressant dagverksamhet och möjligheten att upprätthålla relationer med andra människor. Drömmen är att antingen bo själv eller med en sambo som man själv har valt. Om boendet sker i grupp, ansågs det viktigt att man ska kunna välja vem man delar boende med och att det är fråga om små grupper. Ett hem sågs som en privat plats och en möjlighet att göra saker som är viktiga för en själv. Att träffas och göra saker tillsammans ansågs också viktigt och dessa funktioner kunde naturligt inhysas i till exempel kvartershus i bostadsområdet.

Publikations faktum

ARAra_6_2013_kansi.jpg

Författare: Susanna Hintsala och Reetta Mietola (Förbundet Utvecklingsstörning)

Publikationens titel på finska: "Vain me ja tavallinen kerrostalo". Yhteiskehittelyllä uusia asumisen ratkaisuja

Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet rapporter  6 | 2013. Lahtis 2013.

ISBN 978-952-11-4223-9 (PDF)
ISSN 1797-5514 (verkkojulk.)

Publicerad 26-09-2013 kl. 13.35, uppdaterad 01-09-2023 kl. 14.50