ARA-paja keskittyi erityisryhmiin ja rakentamisen suunnitteluun

Uutinen 21.3.2015 klo 11.04

Teemalla "Hyvä, parempi, pARAs suunnittelu" kokoontui ARA-paja tällä kertaa Tampereella. Ensimmäinen päivä keskittyi kehitysvammaisten itsenäisen asumisen haasteisiin. Toisena päivänä agendalla olivat rakentaminen ja suunnittelu.

Kohti itsenäistä asumista

Kehitysvammaisten ihmisten asumispalvelujen rakenne on nykyisin kustannuksiltaan ja rakenteeltaan raskas. Moni ryhmäkodissa asuva pärjäisi vähemmällä tuella, jos tuki tarvittaessa olisi järjestetty.

Kehitysvammaisten laitosasuminen on päätetty purkaa vuoteen 2020 mennessä. Haaste on melkoinen. ARAn ja Kehitysvammaliiton Arjen keskiössä -hankkeessa (2012-2014) on luotu yhdessä pilottikuntien ja kehitysvammaisen ihmisten kanssa uusia malleja kehitysvammaisten itsenäiseen asumiseen. ARA-pajassa julkaistiin hankkeen tekemä käytännöllinen opas "Asuminen arjen keskiössä".

"On tärkeää, että saadaan aikaan yksilöllisempiä asumis- ja palveluratkaisuja", painotti asuntoneuvos Raija Hynynen ympäristöministeriöstä. Hän antoi erityiset kiitokset ARAn Saara Nyyssölälle ja Kehitysvammaliiton Susanna Hintsalalle, jotka ovat luotsanneet Arjen keskiössä -hanketta.

YLEn toimittaja Marjukka Havumäki veti kehitysvammaisten asumisen uudistamista pohtineen panelikeskustelun, jossa tähänastisista kokemuksistaan kertoivat Sampo Vallius ARAsta, Kimmo Rönkä Settlementtiasunnot Oy:stä, Anu Romppanen Carea ky:sta, Jukka Penttilä Sevas Oy:stä ja Marika Metsähonkala Kehitysvamma-alan tuki ja osaamiskeskuksesta.

Lue lisää: Opas viitoittaa tietä kehitysvammaisten itsenäiseen asumiseen

ARA-pajassa sai ensiesityksensä Sepon tarina: kohti omaa kotia.
Lues lisää Arjen keskiössä -hankkeesta ja katso VIDEO 

Hyvästä parhaaseen suunnitteluun

Tiiviin ensimmäisen päivän päätteeksi Tampereen kaupunki esitteli kunnianhimoista kaupunkisuunnitteluaan parituntisella bussiajelulla ympäri kaupunkia.

Toinen päivä keskittyi rakentamiseen ja suunnitteluun. ARAn kehittämisarkkitehti Vesa Ijäs kuvasi, miten ARA-hankkeissa päästään hyvästä parhaaseen hankesuunnitteluun. Hän muistutti, että kannattaa tutustua ARAn tekemiin ohjeisiin, jotka ovat ara.fi-verkkosivuilla. Ja jo hyvissä ajoin on hyvä olla yhteydessä ARAn asiantuntijaan, jotta hanke saadaan heti alusta alkaen "oikeille raiteille" ja säästytään turhilta kustannuksilta.

Kiinteistönpidon laadunhallinta sekä korjausvelan seuranta ja hallinta herättivät keskustelua. Kysyttiin, pitäisikö  kosteudenhallinnasta laatia oma suunnitelmansa.

Mielenkiintoisen päivän helmi oli arkkitehti-professori Rainer Mahlamäen näkökulmat asuntosuunnittelun tulevaisuuteen. "Kodin tärkein arvo on sen käyttöarvo", hän pohdiskeli.

Entä missä pidetään seuraava ARA-paja 2016? Viestiseinän välityksellä tehdyssä äänestyksessä yleisön suosikiksi nousi vaihtoehdoista maakuntakaupunki. Suunnittelu alkaa piakkoin. Otamme mielellämme vastaan vinkkejä ja toiveita tapahtuman sisällöksi. 

ARApaja15_paneli2