Bostads- och ARA-byggandet minskade 2022

Nyhet 15-03-2023 kl. 9.17

De dyrare byggnadskostnaderna och höjningen av räntenivån minskade klart antalet påbörjade ARA-bostadsproduktioner till rimligt pris som stöds av staten 2022, framkommer ur ARAs utredning ARA-produktionen 2022.

Nästan hälften av objekten, dvs. 2 620 bostäder, byggs i huvudstadsregionen. Av de nya ARA-bostäderna som påbörjades 2022 är 50 procent vanliga hyresbostäder, 22 procent bostadsrättsbostäder och 28 procent bostäder för specialgrupper (bl.a. bostäder för äldre och utvecklingsstörda samt studentbostäder). Medelstorleken på de nya ARA-bostäderna var 47 kvadratmeter, medan den ett år tidigare var 50 kvadratmeter.

Även det fritt finansierade byggandet minskade

Bostadsbyggandet som länge pågått på en hög nivå började minska under slutet av 2022. Av alla 39 000 bostäder som började byggas i Finland var cirka 33 000 fritt finansierade. Detta är 15 procent mindre än år 2021. ARA-produktionens andel av Finlands nyproduktion var 15 procent, vilket är den minsta andelen efter 2007.

Svår anbudssituation och ökade kostnader i bakgrunden

Flera faktorer minskade ARA-produktionen 2022. ARA-projekten har fått få entreprenadanbud under den rådande högkonjunkturen inom byggandet, särskilt i huvudstadsregionen. De dyrare byggnadskostnaderna försvårade å sin sida godkännandet av ARA-projekten: Projekten stod på ställe eller hade konkurrensutsatts på nytt, man hade förhandlat om priset med entreprenören eller väntat på att marknadsläget skulle förbättras.

Därtill höjde Rysslands anfall på Ukraina energipriset och påskyndade inflationen, vilket försvårade byggherrarnas och bostadsbolagens situation. Räntenivåhöjningen under slutet av 2022 försvårade också uppnåendet av en rimlig hyresnivå, särskilt i ARA-produktionen med kort räntestöd.

Information i realtid på ARAs webbplats

Utredningen om ARA-produktionen som ARA publicerar årligen innehåller den centrala statistiken över ARA-produktionen, byggkostnaderna och initialhyrorna under kalenderåret. Uppgifterna är indelade enligt målgrupp och område. Det finns också tabeller över investeringsunderstöd för specialgrupper och uppgifter om fördelningen av ARA-produktionen enligt bostadstyp och antal rum.

ARA har förnyat rapporteringen om ARAs bostadsproduktion på sin webbplats. Den visuella rapporten i realtid uppdateras en gång per dygn och innehåller ARAs finansieringsbeslut om nyproduktion för de föregående 12 timmarna.

Dispositionsplanen styr ARAs bostadsproduktion

Beloppet av och tyngdpunkterna i finansieringen av den statsunderstödda ARA-produktionen fastställs årligen av riksdagen. Enligt statsrådets dispositionsplan riktas största delen av ARA-produktionen till de största tillväxtcentren, i synnerhet till huvudstadsregionen. I specialfall kan stöd dock också beviljas för till exempel områden med minskande befolkning där det uppstår många nya arbetsplatser, för att bygga bostäder för specialgrupper eller för att anpassa kommunens bostadsbestånd.