Bostadslösheten fortsatte minska 2022

Nyhet 01-03-2023 kl. 16.17

I slutet av år 2022 fanns det i Finland 3 686 ensamboende bostadslösa, vilket är 262 färre än år 2021. Antalet långtidsbostadslösa var 1 133, vilket är en minskning med 185. Uppgifterna grundar sig på uppgifter som ARA samlat in från kommunerna.

I de stora städerna minskade antalet ensamboende bostadslösa endast i Helsingfors och Esbo. Det fanns 896 ensamboende bostadslösa i Helsingfors, vilket är 313 personer färre än föregående år. Bostadslösheten i Esbo minskade med 60 till 373 personer. Bostadslösheten i de övriga stora städerna ökade eller förblev oförändrad. Bostadslöshet förekom i 96 kommuner.

Proportionellt sett fanns det flest bostadslösa i Åbo, där det per 1 000 invånare fanns 2,0 bostadslösa. I Helsingfors var relationstalet 1,7, medan det året innan var 2,2. Av de stora städerna fanns det proportionellt sett minst bostadslösa i Uleåborg (relationstal 0,6).

Antalet bostadslösa kvinnor och unga ökade

Det fanns 910 bostadslösa kvinnor och deras andel av de bostadslösa var cirka 25 procent. Antalet bostadslösa under 25 år var 815. Antalet bostadslösa kvinnor ökade med 19 personer och antalet bostadslösa unga med 104 personer jämfört med föregående år.

Av de bostadslösa bor 70 % tillfälligt hos bekanta eller släktingar. 17 % av de bostadslösa bor vid härbärgen, boendeinrättningar eller anstalter. 13 % av de bostadslösa bodde utomhus, i trapphus eller skyddshärbärgen.

ARA är redo att snabbt inleda bostadslöshetsprogrammet

Målet i Marins regeringsprogram har varit att halvera bostadslösheten under valperioden och att helt eliminera bostadslösheten före 2027. ARAs direktör Jarmo Lindén konstaterar att även om bostadslösheten har fortsatt minska räcker den nuvarande takten inte till för att uppnå målet.

”Av städerna har Helsingfors och Esbo framskridit bäst, men det finns också stora skillnader mellan kommunerna, och i många kommuner har situationen försämrats. För att eliminera bostadslösheten behövs därför i fortsättningen bättre riksomfattande samordning, samarbete och delning av god praxis. Juha Kaakinen, utredningsperson utnämnd av ministeriet, har precis föreslagit att det nya riksomfattande bostadslöshetsprogrammet snabbt ska inledas. ARA är beredd att delta fullt ut i detta, oavsett om det är fråga om programarbete, utvidgning av boenderådgivning som förebygger bostadslöshet, stöd för nödvändiga bostäder, utvecklingsprojekt eller förbättring av statistikföringen”, säger Lindén.

Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet (ARA) har publicerat statistik över bostadslösheten sedan år 1987. Uppgifterna baserar sig på kommunernas uppskattningar över bostadslöshet i kommunområdet i mitten av november. Hösten 2022 skickade ARA en bostadslöshetsenkät till alla 293 kommuner i Fastlandsfinland. Enkäten besvarades av 209 kommuner, och svarsprocenten var 71. 96 av de kommuner som svarade hade bostadslösa.