SRV har utvärderat ARAs verksamhet och finansieringsinstrumentens funktion

Nyhet 14-03-2023 kl. 10.03

Statens revisionsverk (SRV) har utvärderat hur ARA lyckats verkställa bostadspolitiken. Som helhet har målen uppnåtts väl.

I revisionsberättelsen granskades de bostadspolitiska målen samt finansieringsinstrumenten och finansieringsprocessen för bostadsproduktionen. Dessutom utvärderades ARAs verksamhet inom styrnings- och övervakningsuppgifter samt riskhanteringspolicyn och -förfarandena.

SRV konstaterar att den bostadsproduktion som genomförs med lån, understöd och stöd som beviljas av ARA kompletterar den fritt finansierade bostadsproduktionen. En central observation är att efterfrågan på hyresbostäder till rimligt pris som beviljas på sociala grunder är större än utbudet i stora städer och det är svårt att lösa efterfrågan med marknadsbestämd bostadsproduktion.

Fullmakterna för att godkänna räntestödslån och borgenslån har varit tillräckliga. Ur SRV:s rapport framkommer att byggmängden dock begränsas av tillgången till tomter till rimligt pris samt ARAs krav på projektets kostnads- och kvalitetsnivå.

Enligt SRV kan ägarboende främjas med förvaltningsmodeller av så kallad mellanform.

”Det är bra att SRV också fäste uppmärksamhet vid att ägarboendet kunde främjas med förvaltningsmodeller av så kallad mellanform, som har drag av både hyres- och ägarboende. Dessa är till exempel andelslag och inlösen av hyresbostad”, konstaterar ARAs överdirektör Hannu Rossilahti.

Resultatmålen för ARA har som helhet uppnåtts väl. ”Jag anser det positivt att granskningen genomfördes och att betydelsen av ARA-produktionen samt de omfattande resultatmålen för ARA lyftes fram. Vi fäster uppmärksamhet vid de utvecklingspunkter och rekommendationer som presenteras i revisionsrapporten i utvecklingen av ämbetsverkets verksamhet och styrningen av resurser”, sammanfattar Rossilahti.

LÄS revisionsberättelsen: Finansierings- och utveclingscentralen för boendet ARA som verkställare av bostadspolitik. Statens revisoinsverks ställningstagande 2/2023 (pdf) 

LÄS SRV:s pressmeddelanden