Priset för Årets bästa ARA-kvadrater 2023 till Kortepohja studentby

Nyhet 14-02-2023 kl. 9.06

Den omfattande och förnyande ombyggnaden av Kortepohja har varit en exceptionell framgångshistoria som också på ett berömvärt sätt förverkligar målen för cirkulär ekonomi.

Kvalitetspriset Årets bästa ARA-kvadrater 2023 har beviljats Kortepohja studentby i Jyväskylä för deras ombyggnads- och regionreformprojekt. Idén har varit att bevara områdets identitet, men berika den med en ny struktur samt med nya invånare och tjänster. Den förnyande ombyggnaden av Kortepohja har varit en exceptionell framgångshistoria som också på ett berömvärt sätt förverkligar målen för cirkulär ekonomi. Objektet ägs av affärshelheten Soihtu som ägs av studentkåren vid Jyväskylä universitet och som utvecklar och upprätthåller studentkårens fastighetsegendom.

Kortepohja studentby är även Soihtus förespråkare för cirkulär ekonomi

Det ursprungliga området i Kortepohja studentby byggdes 1968–1975. I och med att byggnadsbeståndet åldrades övergick studerandena att bo i centrum av Jyväskylä. Genom långsiktig förnyelse av området och byggnaderna samt förbättring av servicen har man skapat en attraktiv stadsdel som numera lockar förutom studerande även barnfamiljer och seniorer. Man har bland annat byggt ett nytt bibliotek, en skola och ett daghem i området.

Förnyelsen av Kortepohja förverkligar också på ett utmärkt sätt målen för cirkulär ekonomi, för att kontrollera koldioxidavtrycket i byggandet är det nödvändigt att allt mer gå mot bevarande och förnyande totalrenoveringar samt användning av återvunnet material.

Utöver ARAs finansiering har förnyelsen av Kortepohja studentby fått Kommunfinans Grön finansiering.

En positiv cirkel och utvecklingen av Kortepohja fortsätter

En central aktör i förnyelsen av Kortepohja är Soihtu, som ägs av Jyväskylä studentkår och som utvecklar och upprätthåller studentkårens fastighetsegendom. Den omfattande renoveringen av bostäderna samt lösningen att flytta de gemensamma lokalerna till områdets kärna, Rentukka-huset, har varit ryggraden i förnyelsen. Allaktivitetshuset Rentukka betjänar centralt alla invånare i hela området. Där finns bl.a. gym, tvättstuga, restaurang, studerandeutrymmen, bastu osv.

De mest kända husen i den första fasen var fem nästan identiska 9-våningshus. Fasaderna på tornhusbyggnaderna samt den ursprungliga centralbyggnaden Rentukka är skyddade som en helhet. Renoveringen av dem genomfördes ett hus i taget med stöd av ARA 2017–2022.

Förändringen har beretts som en helhet, men arbetena utfördes projektvis. ”Den positiva cirkeln i början av projektet har stärkts och fått studerande att återvända till Kortepohja”, berättar Soihtus fastighetsdirektör Kimmo Moilanen.

Flera projekt är ännu på kommande inom den närmaste framtiden, så utvecklingen av Kortepohja fortsätter.

Ideal från flera tidsperioder

De totalrenoverade tornhusbostäderna är enrummare med en storlek som varierar mellan 16,5 och 27 kvadratmeter. Antalet bostäder i husen ökade under den totalrenovering som genomfördes 2017–2022 och är nu sammanlagt 727.

Studentbyn representerar idealen för studentboende från flera olika tidsperioder. Den ursprungliga studentbyn i Kortepohja byggdes i två etapper åren 1968–1975. Studentkåren har under årens lopp byggt flera byggnader på det område man fått som donation i Kortepohja. Åren 1990–2016 uppfördes också nybyggnader, av vilka en del föråldrade byggnader revs, mestadels lofthus.

  • Byggnadsår: 1968–1975, 1990– 2016; totalrenoveringar 2007, 2014–2016, 2017–2022
  • Fastigheter: 18 bostadshöghus (A–T) samt allaktivitetshuset Rentukka
  • 70 % av bostäderna är enrummare, sammanlagt cirka 2 000 boendeplatser

Utmärkelsen Årets bästa ARA-kvadrater

Priset har sedan 2017 beviljats ett nybyggnads- eller ombyggnadsobjekt som finansieras av ARA. Objektet som får priset väljs av ARA. Priset delas ut årligen. Priset är "Årets ARA-kvadrat", en platta som fästs på väggen till den prisbelönta byggnaden. ARA väljer årligen en ung konstnär eller formgivare som utformar priset. Årets prisplatta har designats och utförts av Alex Domeney och Netta Aavikko, studerande vid formgivningsinstitutet LAB.

Jyväskylä universitets studentkår

Studentkåren vid Jyväskylä universitet, JYY, har varit en betydande byggherre genom hela sin historia. JYYs affärshelhet fick namnet Soihtu.

Soihtu

Soihtu utvecklar och upprätthåller Jyväskylä universitets studentkårs fastighetsegendom och restaurangtjänster. Medan studentkårens intressebevakningsuppgift är att driva ärenden för dem som studerar vid universitetet, är det Soihtus uppgift att producera tjänster för studerande och alla stadsbor. I samband med Soihtu verkar tre affärsverksamhetsområden: Soihtu Asuminen (hyresboende), Soihtu Kiinteistöhuolto (underhåll av fastigheter) samt evenemangshuset Ilokivi.