Ändringar i anvisningarna och handböckerna för ansökan om ARA-understöd

Nyhet 10-03-2022 kl. 10.45

Flera anvisningar och handböcker har ändrats och preciserats för 2022.

Ansökningsanvisning för ARA-stöd 2022:

Ändringar bl.a. i följande punkter:

  • Bedömning av låntagarens solvens har varit en del av processen, nu togs den med i handboken. Sökandens solvens kontrolleras i ansökningsskedet för att säkerställa återbetalningen av lånet.
  • Startbidraget för hyresbostäder i olika MBT-områden har ändrats. År 2022 kan man ansöka om understöd för ARA-projekt som finansieras med långfristigt räntestöd och som är belägna i MBT-kommuner. Läs mer om startbidrag
  • Följande ansökningstid för räntestödslån för grundförbättring av bostadsrättshus meddelas på hösten. 

Anvisning för energiunderstöd. Flera ändringar har gjorts i energiunderstödet. Läs mer 

Investeringsunderstöd för grupper med särskilda behov:
Ansökan om investeringsunderstöd för grupper med särskilda behov har blivit tidsbunden och finansieringsvillkoren har preciserats. Läs mer om ansökan om investeringsunderstöd för grupper med särskilda behov Läs mer om ansökan om investeringsunderstöd för grupper med särskilda behov  

Guide för bestämning av bruksvederlag för bostadsrättsbostäder Ändringar har gjorts i bland annat principerna för upprättande av bestämningskalkylen och ändring av graderingen. Även modellerna för bruksvederlagskalkyl och efterkalkyl har uppdaterats:
Läs mer (på finska) 
Läs mer om graderingen (på finska) 

Understöd för besiktning av skicket och planering av ombyggnad. I anvisningen preciseras de punkter som har orsakat missförstånd eller som kunderna har skickat respons om. Bekanta dig med uppdateringarna.