10. Vad betraktas som avstående från oljeuppvärmning?

Svar:

I åtgärdsklassen "Slopande av oljeuppvärmning" godkänns all avveckling av fossila bränslen som uppvärmningsform, dvs. bland annat olja, stenkol, torv och naturgas.

Slopande av oljeuppvärmning anses omfatta alla kostnader i anslutning till ändringen av oljeuppvärmningssystemet, såsom nedmontering av cisternen och anläggningar samt installation av utrustning för den nya huvudsakliga uppvärmningsformen.

Av kostnaderna för åtgärden godkänns 100 % för beräkning av understödet och därmed är den eventuella understödsberättigade andelen 50 % av de totala kostnaderna för åtgärden.

Om oljeuppvärmningsanläggningen blir kvar i bostadshuset som en kompletterande anläggning eller i reserv, ska den synas i energieffektivitetskalkylen efter reparationsåtgärderna. Energiformsfaktorn för fossila bränslen i E-talsberäkningen är 1,0.

Om oljeuppvärmning (eller annat fossilt bränsle) syns i slutsituationens energieffektivitetskalkyler är det inte fråga om slopande av oljeuppvärmning. Då beror understödsprocenten för åtgärden på reparationsåtgärden.

Om till exempel en luft-vattenvärmepump installeras som ny huvudvärmekälla i en bostadsbyggnad och oljeuppvärmningen blir kvar som en kompletterande värmekälla, är åtgärdsklassen som understöds "Värmepump- och värmeåtervinningssystem". Då beaktas 50 % av kostnaderna i beräkningen av understödet och det eventuella understödet är 25 %.
Publicerad 20-09-2021 kl. 15.38, uppdaterad 20-09-2021 kl. 15.38