Exempel om kalkylering av energiunderstöd

Av kostnaderna för en enskild åtgärd kan endast en viss andel av de totala kostnaderna som fastställts för varje åtgärd beaktas i beräkningen av understödet. Understödsberäkningarna varierar mellan 20 och 100 procent. Understödets andel är hälften av de kostnader som ska beaktas vid beräkningen av understödet.

Alla andelar för de understödda åtgärderna räknas samman. Det sammanlagda understödet för åtgärderna är alltid högst 4 000 euro per bostad eller 6 000 euro per bostad på nästan nollenerginivå.

Exempel av hur man kalkylerar storleken av möjligt understöd för en åtgärd

Om det beaktas 20 procent av de totala godkända kostnaderna av åtgärden vid kalkylering av undestöd, är andelen av möjligt understöd högst 10 % av åtgärdens totala godkända kostnader (= hälften av kostnader som beaktas vid kalkylering).

Åtgärd:
Nedkylningssystem. Det kostnader som beaktas till kalkylering av understöd för denna åtgärden är 20 procent (info i kolumn 2 i tabellen på sidan av Reparationsåtgärder som understöds).

Kalkylering av understöd:

Om nedkylningssystemet kostar 4 000 euro beaktas 20 % vid kalkyleringen av bidraget, alltså 800 euro. För denna åtgärd kan understöd beviljas till högst hälften, dvs. 400 euro (10% av de totala kostnaderna), om de övriga villkoren för understödet uppfylls.

Infograf om kalkyleringsexempel av energiaunderstödsmängd för olika åtgärder.
IInfografik om hur man kalkylerar andelar av understöd för åtgärder.
Publicerad 07-12-2020 kl. 15.37, uppdaterad 16-03-2021 kl. 12.31