Mall för efterkalkyl för hyreshussamfund

ARAs efterkalkylsmall fungerar som ett hjälpmedel vid upprättande av efterkalkyler för hyreshussamfund. Samfundens efterkalkyler kan skilja sig från ARAs mall. Kalkylerna ska dock innehålla uppgifter som krävs för arava- och räntestödslån och de ska specificera

  • uppgifter om objekt enligt självkostnadsprincipen
  • uppgifter om övrig hyresverksamhet (t.ex. objekt med fri hyresbestämning) och
  • uppgifter om övrig verksamhet (t.ex. vårdtjänster).

Om samfundet har lämnat årsuppgifter (resultaträkning och balansräkning) till ARA, ska de intäkter och kostnader som hör till hyresverksamhet enligt självkostnadsprincipen och annan (hyres)verksamhet som läggs fram i årsuppgifterna motsvara uppgifterna i efterkalkylen.

Efterkalkylen ska upprättas i samband med att bokslutet upprättas, dvs, inom fyra månader efter att räkenskapsperioden avslutats. Uppgifterna i efterkalkylen är inte del av samfundets offentliga bokslut, utan en del av det officiella bokslut som kan jämställas med specifikationen till balansräkningen.

ARA ber att få efterkalkylerna för kontroll i enlighet med den årliga kontrollplanen, dvs. ARA skickar alltid en separat begäran till samfundet om att skicka efterkalkylen till ARA för kontroll.

Ladda ner mallen

Publicerad 24-03-2022 kl. 13.56, uppdaterad 10-10-2023 kl. 16.26